Project

ARC19: 16 Laagbouwwoningen Arnhem – Atelier Kempe Thill

Architectuur

Aan de rand van het Spijkerkwartier in Arnhem zijn zestien woningen naar een ontwerp van Atelier Kempe Thill opgeleverd. De woningen zijn opgezet als een ensemble maar hebben door individuele plattegronden een eigen identiteit.

Toelichting Atelier Kempe Thill – Het bouwvolume wordt georganiseerd in vier eenvoudige stroken met min-of-meer vier identieke eengezinshuizen. De gevels aan de noordkant zijn eerder gesloten, terwijl de gevels aan de zuidkant vrij luchtig zijn en zich openen naar de zon. De individuele tuinen liggen tussen de bebouwde stroken. Om voldoende privacy te bieden voor de bewoners zijn de tuinen ommuurd. Deze muren vormen een integraal onderdeel van de architectuur van de huizen en zijn dan ook zo ontworpen.

De fietsenbergingen zijn in twee bouwvolumes geclusterd, die in de ruimte tussen de stroken zijn gerealiseerd. De ontsluiting van de woningen wordt via drie meter brede woonstraten georganiseerd, die gelijktijdig ook als gemeenschappelijke ruimte worden gebruikt door de bewoners. Ieder steegje wordt afgesloten door middel van een kleinschalige poort die de symbolische grens tussen openbare en collectieve ruimte markeert. Een compacte landschapszone
met bomen en struiken omsluit de woningen. Deze groene buffer versterkt het gevoel van privacy en definieert het project als een compacte woonwijk. Het project presenteert zich als een collectief ensemble met een haast sculpturale vorm en eigen identiteit binnen het stadsdeel. De bewoners worden hierdoor niet
alleen eigenaar van een individueel huis, maar gelijktijdig ook onderdeel van de nieuwe woongemeenschap van het ensemble.

KempeThill-Laagbouwwoningen-Arnhem-Beeld-Ulrich-Schwarz-Berlijn-9

Beeld: ©Ulrich Schwarz, Berlijn/DE

Huis met een vide

De eenvoudige huizen hebben een casco van 12 x 7,5 meter wat vrij veel flexibiliteit biedt voor het realiseren van individuele woonwensen en leefstijlen. Tot vijf slaapkamers met verschillende posities voor woon- en badkamers kunnen binnen deze structuur worden aangeboden. De vrije hoogte op de begane grond is 2,8 meter, terwijl deze op de verdieping 2,65 meter bedraagt. Beide vloeren zijn verbonden met een open trap, die in een vide van 4,5 x 3,1 meter is geplaatst. Deze ruimte vormt het ruimtelijke centrum van de woning en maakt het mogelijk dat de zon diep in het huis kan binnendringen.

De glazen gevel aan de zuidkant realiseert een sterke visuele verbinding met de tuin. Door de toepassing van zeer grote schuiframen van 2,9m breed is de relatie tussen interieur en exterieur zo vloeiend als mogelijk. De ommuurde tuin is ca. 50m2 groot en heeft de sfeer van een patio. Alle woningen hebben geïndividualiseerde plattegronden. Tijdens de verkoopprocedure zijn verschillende opties voor deuren, trappen, badkamers en afwerkingen aangeboden. Deze
keuzemogelijkheden hebben het mogelijk gemaakt om de algemene standaard aan te passen aan persoonlijke wensen en individuele budgetten.

KempeThill-Laagbouwwoningen-Arnhem-Beeld-Ulrich-Schwarz-Berlijn-2

Beeld: ©Ulrich Schwarz, Berlijn/DE

Baksteenarchitectuur

Om aan het ensemble een rustige uitstraling te geven en vooral de nadruk te leggen op de ruimtelijkheid is baksteen als bouwmateriaal gekozen. Met zijn lichte kleur reflecteren de gevelstenen veel daglicht waardoor de fysieke dichtheid van het ensemble wordt gerelativeerd. De bakstenen zijn hierbij zo verwerkt dat metalen profielen rond de elegante verticale ramen aan de noordgevel niet nodig zijn. De gebruikte baksteen is samen met een Duits fabriek speciaal voor dit project ontwikkeld om de zichtbaarheid van de dilatatievoegen van de geïsoleerde gevels en de voegen tussen de niet-dragende geïsoleerde gevels en de dragende tuinmuren visueel te minimaliseren.

De witgele baksteengevel is gecombineerd met brons geanodiseerde aluminiumkozijnen, voorzien van zonwerende beglazing en geïntegreerde grijze zonneschermen. Een degelijke en slijtvaste materialisatie wordt gecombineerd met een optimistische lichtheid die doet denken aan klassieke midcentury
woonwijken van de 20e eeuw.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Arnhem
  • Projecttitel Laagbouwwoningen in Arnhem
  • Voorlopig ontwerp 2016
  • Definitief ontwerp 2017
  • Oplevering december 2018
  • Opdrachtgever Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling Loenen // ERA contour Zoetermeer
  • Ontwerpbureau Atelier Kempe Thill

Locatie

Reageer op dit artikel