nieuws

Unfair18 Architect Award naar Tomas Dirrix

Interieur

Dit jaar lanceerde Unfair een nieuwe ontwerpwedstrijd: de Unfair18 Architect Award. In samenwerking met UNstudio werden tien getalenteerde en opkomende architecten voorgedragen. Drie van hen kregen vervolgens de kans hun idee pitchen. Tomas Dirrix (1988) kwam uiteindelijk naar voren als winnaar.

Unfair18 Architect Award naar Tomas Dirrix

Het ontwerp van Dirrix zal worden uitgevoerd als decor voor Unfair18, een tegenreactie van kunstenaars op de steeds commerciëler wordende kunstbeurzen. In deze  groepstentoonstelling tonen 40 opkomende en gevestigde kunstenaar hier persoonlijk hun werk.

UNStudio Unfair Prijsvraag Tomas Dirrix

Ontwerp

In zijn ontwerp geeft Tomas Dirrix (van het gelijknamige architectenbureau) een nieuwe lading geven aan het begrip kunstbeurs. Volgens Dirrix zijn beurzen tegenwoordig vaak uniform en onpersoonlijk, terwijl, traditioneel gezien, beurzen juist toegespitst waren op sociale ontmoetingen en feestelijkheden. Beurzen vonden traditioneel buiten in tenten plaats. Dirrix gebruikt in zijn ontwerp de vormentaal van deze historische beurzen. Hiermee geeft hij een nieuwe betekenis aan de kunstbeurs van vandaag. Doorgangen, in de vorm van tentopeningen, dagen de bezoeker uit om te ontdekken en zitgedeeltes gevormd uit bakstenen roepen sociale interactie op tussen bezoeker en kunstenaar.

Unfair_Tomas Dirrix

 

Foto's

Reageer op dit artikel