nieuws

Jury ARC17 Meubel Award bekend

Interieur

De ARC17 Meubel Award is bestemd voor meubelontwerpen in de werkomgeving van de afgelopen periode in Nederland en België. De ARC17 Meubel Award wil innovatie in meubelontwerp aanmoedigen en het maken van meubels voor de werkomgeving stimuleren.

Jury ARC17 Meubel Award bekend

De ARC17 Meubel Award wordt ieder jaar uitgereikt aan het beste meubelontwerp dat door een ontwerper is gemaakt in het jaar voorafgaande aan de toekenning. De opgave betreft het maken van een ontwerp voor een zitmeubel, serie of systeem, ten behoeve van gebruik in de werkomgeving.

Zitmeubels zijn belangrijke onderdelen van een interieur. Niet verwonderlijk is dat parallel aan de ontwikkelingen in de werkomgeving, een differentiatie aan zitmeubels optreedt.
Naast kantoorstoelen zien we fauteuils, banken, modulaire systemen, maar ook complete ontmoetingsplekken en lounge werkplekken. Bij de beoordeling let de jury op de functionaliteit en het karakter van het meubel. Een ander belangrijk aandachtspunt is het materiaalgebruik en constructieve uitwerking. De jury van de ARC17 Meubel Award bestaat dit jaar uit Diederik Fokkema (voorzitter), Arjen Ribbens, Lex Pott, Ramon Beijen en Marieke Giele (secretaris).

Diederik-Fokkema voorzitter Jury ARC17 Award Meubelontwerp

Diederik Fokkema, (voorzitter) Partner Fokkema & Partners

Diederik Fokkema (Den Haag, 1962) studeerde Cum Laude in 1987 af aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Na zes jaar bij Richard Meier & Partners in New York, startte hij in 1995 zijn eigen bureau. Waar de vormgeving van de architectuur van Richard Meier bij voorbaat vaststond zoekt hij zelf meer naar een vormgeving die aansluit bij de identiteit van de gebruiker. In 2015 ontsprong vanuit het architectenbureau Fokkema & Partners een nieuw research- en design label: het FOKlab. Als ontwerper baseert Diederik zich op observatie en zoekt naar heldere oplossingen: “Simplicity is Complexiy resolved”.

Diederik is gepassioneerd over toepassingen die mogelijk zijn dankzij nieuwe technologie. Uiteindelijk is het belangrijkste aspect van het ontwerpen echter wat een persoon in zijn of haar omgeving raakt. Duurzaamheid is een kernonderdeel van het denken. Het portfolio van FOKlab bestaat onder meer uit een collectie keramische tegels en een fauteuil. De “Pi chair” uit de Pi collectie voor Piiroinen is bekroond met een Red Dot Award. Het is de eerste stoel die Diederik Fokkema heeft ontworpen.

Diederik Fokkema doet veel inspiratie op tijdens zijn schaats-, berg-, ski- en zeiltochten. Water als inspiratie bron, in vaste en vloeibare vorm en alles wat daardoor natuurlijk gevormd is.

Ramon-Beijen_Jury ARC17 Award Meubelontwerp

Ramon Beijen, Creative Director CBRE Workplace Strategies & Design
Ramon Beijen (1977) staat als Creative Director aan het hoofd van de workplace & designdivisie van CBRE. Met zijn team is hij verantwoordelijk voor alle innovatieve interieurconcepten van (inter)nationale opdrachtgevers. De designs van Ramon en zijn creatieve team kenmerken zich door beleving en emotie in interieurs. Een omgeving moet je iets doen, verrassen. Impactvol zijn en al je zintuigen prikkelen. Door zijn televisie- en theaterachtergrond beheerst Ramon de skills om dit bereiken tot in de puntjes.

Ramon heeft gewerkt aan designs voor onder andere HEMA, Oracle, CBRE HQ, Unicef, Guerrilla Games, Wageningen UR, MediaMarkt, Booking.com en Accenture. Momenteel werkt hij met zijn team aan onder andere het nieuwe Europese hoofdkantoor van Asics in Hoofddorp.

Ramon is in geboren in Steinheim (Duitsland) en heeft opleidingen gevolgd in spatial, interior en urban architecture aan SAIC Chicago en aan de HKU in Utrecht.

Arjen-Ribbens Jury ARC17 Award Meubelontwerp

Arjen Ribbens, Redacteur NRC

Arjen Ribbens (Zierikzee, 1957) is redacteur bij NRC. Hij is neerlandicus en schrijft regelmatig over vormgeving. De laatste stoel die hij kocht is de Chair 2 van Muller Van Severen. Vol ongeduld wacht hij al een jaar op de levering van de Bamboo Chair van Tejo Remy en René Veenhuizen, die door Lensvelt in productie is genomen.

Jury ARC17 Meubel Award_Lex-Pott_Foto-Floor-Knaapen

Foto Floor Knaapen

Lex Pott,  Ontwerper

Lex Pott (1985) studeerde in 2009 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven (department man & living). Sindsdien is zijn succes niet minder groot, met vele awards en samenwerkingen met grote labels op zijn naam. Zijn rauwe en intuïtieve manier van werken wordt gewaardeerd. Hij gaat terug naar de basis van de materialen, veelal hout, steen en metaal. Hij verbergt zijn ontwerpen niet onder indirecte lagen, maar reduceert ze tot hun essentie. Lex Pott houdt studio in Rotterdam.

Marieke Giele de Architect.jpg

Marieke Giele, (secretaris), Vakredacteur de Architect

Marieke Giele (1993) werkt als vakredacteur bij de Architect en studeert Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk.
Daarnaast liep zij stage op de redactie van de Architect en bij KCAP Architects&Planners.

De ARC17 Meubel Award is een initatief van Rohde & Grahl, Oniro Textiles en de Architect

Reageer op dit artikel