nieuws

Mensen presteren gemiddeld 10 procent beter in een gezond kantoor

Interieur

Uit een onderzoek van de Universiteit Twente en het CBRE (huisvestings- en vastgoedadviseur) blijkt dat mensen significant beter functioneren en presteren in een gezonde, inspirerende werkomgeving. Daarnaast gaven zij aan zich gelukkiger, energieker en gezonder te voelen.

Mensen presteren gemiddeld 10 procent beter in een gezond kantoor

Eerder onderzoek naar het effect van de werkomgeving op het potentieel van werknemers is wel uitgevoerd maar vaak in extreme situaties. Nog niet eerder werd dergelijk onderzoek in ‘normale’ situaties en met ‘gezonde’ mensen gedaan. Op het Amsterdamse hoofdkantoor van CBRE is tijdens een periode van 7 maanden onderzoek uitgevoerd. 124 Medewerkers hebben deelgenomen aan deze multidisciplinaire studie.

Mensen presteren gemiddeld 10 procent beter in een gezondere werkomgeving

Tijdens een periode van 2 maanden werd data verzameld zonder verandering (‘gewone situatie’), daarna werd gedurende 5 maanden iedere maand een element aangepast. Een deel van de werkplekken werd onder andere ingericht met meer groen, betere verlichting en de deelnemers werden gestimuleerd om meer te bewegen, te ontspannen, gezonder te eten en minder koffie te drinken. Alle experimenten lieten een verbetering in prestaties zien in de gezondere werkomgeving. Naast deze experimenten werden ook overige methodieken gebruikt: dagelijkse vragenlijsten, 1-op-1 interviews en activity trackers. In totaal werden meer dan 100.000 datapunten verkregen.

Mensen presteren gemiddeld 10 procent beter in een gezondere werkomgeving

Relevantie

De veranderingen die in de kantooromgeving gedaan zijn hebben een positief effect op het welzijn van de werknemer. Gezond kunnen leven op kantoor geeft hen een goed gevoel en dit blijkt van positieve invloed te zijn op hun effectiviteit. De introductie van gezondere kantoren kan ervoor zorgen dat de aanzienlijke kosten van ziekteverzuim, burn-outs en een hoog personeelsverloop drastisch worden verlaagd of zelfs weggenomen. Een samenvatting van de belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn hier te bekijken.

Meer informatie over het onderzoek, uitgevoerd door CBRE en Elizabeth C. Nelson (promovendus Biomedical Engineering aan de TU Twente) en gerelateerde materialen zijn te vinden op cbre.nl/healthy

Reageer op dit artikel