nieuws

Stadhuis Zoetermeer wordt bruisend middelpunt van de stad

Interieur

Naast de komst van het vernieuwde Stadhuis en een vernieuwde bibliotheek krijgt Zoetermeer ook een nieuw museum. Het Living Museum komt in de voormalige publiekshal in het Stadhuis aan het Stadhuisplein.

Stadhuis Zoetermeer wordt bruisend middelpunt van de stad

Het nieuwe museum gaat over leefstijlen (Lifestyle). Het gaat over leven, wonen, mode, subculturen, muziek, vrije tijd en werk. Het museum onderzoekt in interactieve tentoonstellingen, activiteiten en evenementen lifestyles in Nederland vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw tot nu.

Er komen virtuele experiences over vroeger en nu, maar ook een lab waarin testomgevingen worden gecreëerd, en een living store met producten die te koop zijn rondom een tentoonstelling. Er zijn ruimtes die bepaalde tijden laten zien, je kunt de nieuwste snufjes zien maar ook wat decennia geleden gangbaar was. Nostalgie wordt afgewisseld met doorkijkjes naar de toekomst.

Inwoners van Zoetermeer kunnen mee stemmen over welke tentoonstellingen in het museum te zien zullen zijn. Op dit moment kan er gestemd worden op drie voorbeeldtentoonstellingenRebel Rebel, Man oh man en Shoes. De tentoonstelling met de meeste stemmen wordt verder uitgewerkt en zal te zien zijn in het nieuwe museum. Stemmen kan tot 17 februari 2017. Er kunnen ook eigen ideeën worden voorgedragen voor een tentoonstelling binnen het thema Lifestyle.

Stadhuis Zoetermeer wordt bruisend middelpunt

Het (ver)nieuwde stadhuis krijgt een centraal plein, een betere aansluiting op de stations van de RandstadRail naar Den Haag en nu ook een Lifestyle-museum

Verbouwing Stadhuis Zoetermeer
Na jarenlange onderzoek naar nieuwbouw, verhuizing of renovatie is nu besloten om het bestaande stadhuis, naar een ontwerp van Jos van Eldonk van Common Affairs in samenwerking met interieurarchitect OTH, te renoveren. Door afname van het aantal ambtenaren, reorganisatie en invoering van Het Nieuwe Werken kan het Stadhuis veel kleiner worden. Het Stadhuis is nu het minst duurzame gebouw van Zoetermeer. De gemeente wil het gebouw duurzamer maken, van energielabel G naar energielabel A. Ook vertoont het huidige Stadhuis ernstig achterstallig onderhoud, is gedateerd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

Zoetermeer nieuwe stadhuis

Het nieuwe stadhuisplein moet zorgen voor ontmoeting binnen het centrum. Het schetsontwerp voor het stadhuisplein en de Randstadrailhalte is gemaakt door Arcadis. De gemeente gaat binnenkort op zoek naar een architect

Investeren in het stadscentrum
De komende jaren gaat er veel veranderen in en om het stadscentrum: het Stadshart, het Woonhart, het Dobbegebied en de Dorpsstraat. Meer levendigheid, sfeer en herkenbaarheid, maar ook bereikbaarheid zorgen voor een kwalitatief goed centrum waar het voor Zoetermeerders en bezoekers prettig is om te winkelen, recreëren en te zijn. In de door de raad vastgestelde ‘Visie Binnenstad 2030, een sfeervolle en bruisende binnenstad’ (pdf) staan de ambities geformuleerd aan de hand waarvan het stadscentrum van Zoetermeer zich kan ontwikkelen tot een sfeervolle en bruisende binnenstad. De visie is in een uitgebreid samenspraaktraject gezamenlijk met bewoners, ondernemers, belangenverenigingen, culturele instellingen, eigenaren en bezoekers opgesteld.

Zoetermeer Stadhuis krijgt een betere aansluiting op de Randstadrail

Het vernieuwde RandstadRail station, halte Stadhuis

Lees meer over de verbouwing van het Stadhuis van Zoetermeer
 

Reageer op dit artikel