nieuws

Must-See Milaan tip 4: David Derksen

Interieur

Milaan is volgende week designhoofdstad van de wereld. Op de Salone del Mobile en in Brera, Zona Tortona en Ventura Lambrate worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van design en interieur gepresenteerd. Het aanbod is enorm, maar hoe kies je daaruit? De redactie van de Architect publiceert in de aanloop naar de beurs elke dag de must-sees. Je bent niet in Milaan geweest als je dit niet hebt gezien! Vandaag tip 4: David Derksen.

Must-See Milaan tip 4: David Derksen

De Salone is een plek waar alle grote merken zich presenteren, van Linteloo, tot Artifort en van Mosa tot Vitra. Toch is Milaan ook vooral dé plek om aanstormend talent te zien. Ook dit jaar is er weer veel jong Nederlands designtalent te bewonderen. De place-to-be voor opkomende designers is het gebied Ventura Lambrate. Onder andere onze stagiair Niek zal er exposeren, waarover later deze week meer, maar ook jonge studenten en afgestudeerden van de Design Academy, de KABK Den Haag (zie tip 2) en de TUDelft. Zo ook David Derksen.

Inspiratie uit de natuur

David Derksen studeerde in 2009 af aan de Design Academy Eindhoven en behaalde daarna zijn Master Industrial Design aan de TUDelft in 2011. Na zijn afstuderen begon hij zijn eigen ontwerpstudio in Rotterdam. Sinds die tijd timmert hij hard aan de weg en heeft hij diverse prachtige objecten gecreëerd. Objecten op de grens tussen kunst en design. Wat is zijn werk sterk naar voren komt, is zijn liefde voor natuurlijke vormen en de processen die zich afspelen in de natuur. In zijn projecten ligt daarom de nadruk op de schoonheid van de gebruikte materialen. Hoe gedragen ze zich en hoe kunnen ze worden samengevoegd? David noemt het zelf ‘spelen met de krachten van de natuur.’

Architectuur voor op tafel.

David Derksen toont zijn werk in samenwerking met de designcollectief 010-020 waar hij ook deel van uitmaakt. In totaal wordt er werk getoond van zeven jonge Nederlandse ontwerpers. Davids werk op de Salone is een bijzondere selectie van zijn laatste projecten. Hij toont de geheimzinnige maar ook prachtige wereld van scheikundige en natuurkundige processen als oxidatie, zwaartekracht en verwering. De patronen en veranderingen in oppervlakte die zo ontstaan, veranderen onze kijk op deze producten.

David Derksen zal in Milaan drie projecten tonen: Oscillation Plates, unieke borden gedecoreerd door gebruik te maken van de zwaartekracht en gemaakt in samenwerking met galerie VIVID in Rotterdam, Moiré Jewellery, een collectie hangers met bijzondere optische werkingen, en Table Architecture. Dit laatste project is een serie van drie geperforeerd stalen accessoires voor op het bureau. Door hun abstracte vormen, lijken ze meer op architectuur elementen en gaan ze een interessante dialoog met elkaar. Door de gaten benadrukken ze vorm en kleur van de voorwerpen die ze bevatten. Een kleine stad voor op je bureau, de perfecte accessoires voor iedere architect!

Tijdens de Salone Del Mobile zal de Architect de gehele week aanwezig zijn en onder andere live verslag doen van de interessantste presentaties. Zowel vanuit de ogen van deelnemer als bezoeker. Houd dus onze twitter en facebookpagina in de gaten en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van design, kunst en interieurarchitectuur!

 

David Derksen

Salone Del Mobile (8-13 april 2014)

Prometeo Gallery, Ventura Lambrate

Via Ventura 3, 20134 Milaan

Reageer op dit artikel