nieuws

Must-See Milaan tip 3: Studio Job

Interieur

Milaan is volgende week designhoofdstad van de wereld. Op de Salone del Mobile en in Brera, Zona Tortona en Ventura Lambrate worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van design en interieur gepresenteerd. Het aanbod is enorm, maar hoe kies je daaruit? De redactie van de Architect publiceert in de aanloop naar de beurs elke dag de must-sees. Je bent niet in Milaan geweest als je dit niet hebt gezien! Vandaag tip 3: Studio Job met ‘ARCHIVES’

Must-See Milaan tip 3: Studio Job

Studio Job is een naam die bij heel designminnend Nederland bekend is. Wereldwijd eigenlijk. De creativiteit van Job Smeets en NynkeTynagel kent geen grenzen. Ze maken onder andere enorme sculpturen, wandtegels, porseleinen objecten, sieraden, meubels en textiel. De ontwerpen zitten vol symboliek en zijn vaak prachtig om te zien. Toch is het duo niet bang voor wat controversie. Hun toegangspoort voor een privéverzamelaar bijvoorbeeld, veroorzaakte enkele jaren geleden nogal wat ophef vanwege de duidelijke referentie naar concentratiekamp Buchenwald. Studio Job maakt ontwerpen die indruk maken, dat is zeker.

Niet te missen

In Milaan is Studio Job op maar liefst vier plekken vertegenwoordigd. Het tapijtenmerk Nodus toont de collectie WITHERED FLOWERS, Gufram ontwikkelde Studio Job’s GLOBE en het Nederlandse MOOOI (ook een aanrader om te bezoeken) exposeert het tapijt l’Afrique. Bijzondere aandacht gaat uit naar de collectie ARCHIVES voor NLXL. Dit Nederlandse merk maakt in samenwerking met Nederlandse ontwerpers behang met een bijzondere uitstraling.

Neogotiek

Bij behang gaat de eerste gedachte misschien naar het lieve bloemetjesbehang bij oma thuis. Dit beeld kan niet verder af staan van het behang van Studio Job. Toegegeven, Studio Job gebruikt ook bloemmotieven, maar de patronen zijn donker, stemmig en vol intrigerende symbolen. Een voorbeeld is het behang Withered Flowers. Het motief ontwierp Studio Job voor de wintercollectie 2013 van Viktor & Rolf. Het is een patroon dat enigszins doet denken aan de ontwerpen van de negentiende eeuwse architect William Morris, maar dan uitvergroot, zwart en mysterieus. Een nieuwe lading aan de stijl neogotisch.

Uit de archieven

De ARCHIVES collectie is een selectie van motieven uit de archieven van Studio Job. Maar liefst vijftig motieven werden omgezet in patronen. Hieruit werden zeven patronen geselecteerd en vertaald naar behang. De presentatie toont NLXL naast deze collectie van Studio Job, ook de ontwerpen van onder andere Piet Hein Eek en Piet Boon. Dutch Design in Milaan, een echte aanrader.

Tijdens de Salone Del Mobile zal de Architect de gehele week aanwezig zijn en onder andere live verslag doen van de interessantste presentaties. Zowel vanuit de ogen van deelnemer als bezoeker. Houd dus onze twitter en facebookpagina in de gaten en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van design, kunst en interieurarchitectuur!

ARCHIVES Studio Job & NLXL

Salone Del Mobile (8-13 april 2014)

Via Savona 35

Reageer op dit artikel