nieuws

Duur prijskaartje voetbalstadion Sint-Petersburg

Geen categorie

Het is ontegenzeggelijk indrukwekkend, het nieuwe stadion van Sint-Petersburg. Het oorspronkelijke ontwerp is van Kisho Kurokawa Architect & Associates. Er moeten straks 68.000 mensen in kunnen, bijvoorbeeld om te kijken naar de halve finale van het WK voetbal in 2018. Maar er hangt wel een prijskaartje aan.

Duur prijskaartje voetbalstadion Sint-Petersburg

Op de bovenste ring kijk je uit over de dichtgevroren Finse Golf. Buiten het stadion ligt het beweegbare veld, bedekt met een flinke laag sneeuw. Binnen werken specialisten aan het beweegbare dak, dat over een paar weken op zijn plaats moet worden gehesen. Het is een technologisch hoogstandje. Dat is wel duidelijk. “Dit stadion kent zijn gelijke niet”, zegt hoofdaannemer Vitaly Lazoetkin trots. Dat is misschien een beetje overdreven, want hij voegt daaraan toe: “Er bestaan in de hele wereld maar vijf soortgelijke objecten”.

Het mag ook wel een bijzonder stadion zijn als je naar het prijskaartje kijkt. Ruim 35 miljard roebel moet ervoor neer worden geteld, oftewel een kleine 400 miljoen euro. Dat is vijf keer zo veel als tien jaar geleden werd geschat, toen de bouw begon. Maar toen was er nog geen sprake van een WK voetbal in Rusland. Het is een zware last voor de Russische economie, die in een zware crisis terecht is gekomen.

Een van de gevolgen van die crisis is dat de waarde van de nationale munt, de roebel, flink is gedaald. Russen betalen momenteel grofweg twee keer zo veel voor euro’s en dollars. Bedrijven als dat van Lazoetkin zijn daardoor veel meer geld kwijt aan geïmporteerde spullen die nodig zijn voor de bouw.

Volgens de aannemer is dat geen probleem. 98 procent van alles wat er aan materialen wordt gebruikt, komt uit Rusland zelf, schat hij. Maar helemaal zonder zorgen kan hij toch niet zijn. De werkzaamheden aan het televisiecentrum liggen momenteel stil. Juist daar is peperdure apparatuur uit het buitenland nodig en daar moeten nu veel meer roebels voor worden betaald dan toen het contract werd opgesteld. Roebels die de bouwer momenteel niet heeft.

Zenith Arena Sint Petersburg 

Sportjournalist Dmitry Rjabinkin volgt de ontwikkelingen rond het stadion op de voet voor zijn radiostation Zenit. “De val van de roebel ten opzichte van de euro heeft invloed op de aankopen van de aannemer in het buitenland”, zegt hij. “De contracten zijn tevoren getekend en de prijzen zijn gestegen. Natuurlijk is dat een probleem.”

En ook Michail Demidenko, die de bouw namens de gemeente Sint-Petersburg begeleidt, kan er niet omheen: “We zien een verschil in de wisselkoers en we zien dat de apparatuur voor digitale uitzendingen vooral wordt geïmporteerd.” Hij wil echter nadrukkelijk gezegd hebben dat er een oplossing in zicht is. Demidenko twijfelt er geen moment aan dat het stadion op tijd klaar zal zijn voor het WK en aan alle eisen zal voldoen.

Eigenlijk is iedereen in Sint-Petersburg optimistisch. En trots. Dit stadion zet een nieuwe standaard in Rusland, meent aannemer Lazoetkin. Het dak kan dicht en het veld kan naar buiten, zodat het ook in de donkere Russische winters voldoende licht krijgt. Er kan dus het hele jaar gevoetbald worden. En dat is bijzonder voor Rusland.

Er is ook wel grond voor dat optimisme. Het probleem met het televisiecentrum is relatief klein. Het gaat om ongeveer 5 miljoen euro en dat is zelfs voor een land in crisis wel op te brengen.

Maar het blijft wel een venijnig probleem, dat aantoont dat de economische tegenwind vrijwel alle geledingen van de Russische samenleving bereikt.

Bron: NOS.nl

Reageer op dit artikel