nieuws

Ontwerpen studenten straks Amsterdamse Silicon Valley?

Geen categorie

De gemeente Amsterdam is samen met de Start-Up Delta van Neelie Kroes zoekende naar nieuwe functies en gebruikers voor het Marineterrein in Amsterdam. Drie jonge ingenieurs zijn ervan overtuigd dat hun afstudeerontwerp het startsignaal zal geven voor de ontwikkeling van de Amsterdamse Silicon Valley. In hun ontwerp transformeren ze het ‘Saaie’ Mariniersgebouw tot een bruisende coworking ruimte.

Ontwerpen studenten straks Amsterdamse Silicon Valley?

In het afstudeerontwerp ‘from blind-spot to hot-spot’ geven Joris Gesink, Sebastiaan van Heusden en Quinten Boumann het altijd gesloten Marineterrein een nieuw gezicht. Defensie verlaat het gebied, met veel leegstand als gevolg.


Het Marineterrein in huidige toestand

Radicale ingreep

Het voormalig Legeringsgebouw op het Marineterrein leent zich goed voor kantoorruimtes, maar mist de dynamiek die een coworking space nodig heeft. De drie studenten kwamen op het idee om het gebouw over de lengte-as door midden te zagen, waarbij één helft wordt gesloopt. ‘‘Het is een volledig nieuwe manier van transformeren’’ zegt hun begeleider Hans Philips ‘‘en het is een geweldig voorbeeld voor hoe dit soort gebouwen uit de jaren tachtig nuttig gebruikt kan worden’’.

Ontmoeten

Naast het bestaande deel wordt een nieuw te bouwen deel geplaatst. Door de toevoeging van deze nieuwbouw ontstaan er drie zones. Het bestaande deel bevat eenvoudige kantoor units, alle ondersteunende functies bevinden zich in de nieuwbouw. Deze zones zijn verbonden door de derde zone, de verbindingszone. Bij elke activiteit die anders is dan werken achter een bureau, moet de oversteek gemaakt worden door de verbindingszone. Dit vergroot de kans op toevallige ontmoetingen. De verbindingszone bestaat uit labyrintische loopbruggen en trappen die de zones en verdiepingen met elkaar verbinden.

Reageer op dit artikel