nieuws

BIG Ideas: waar ideeën snel realiteit worden

Geen categorie

De architecten van BIG verleggen in elk ontwerp de grenzen. Neem de vuilverbrandingsinstallatie in Copenhagen, die door BIG wordt voorzien van skihelling en schoorsteen die ringen blaast. Maar het blijft niet bij mooie plaatjes. Om innovatieve ideeën gerealiseerd te krijgen, richtte de firma de afdeling BIG Ideas op. Voor Fastcodesign onderzocht auteur Elizabeth Evitts Dickinson hoe de afdeling werkt en waar ze momenteel mee bezig zijn.

BIG Ideas: waar ideeën snel realiteit worden

De ringenblazende schoorsteen is al een heel eind op weg om realiteit te worden. Het eerste prototype van een ringblazende installatie zag een tijd geleden het levenslicht. Op dit moment loopt er een kickstartercampagne om een groter prototype te kunnen realiseren. De parallellen met Daan Roosegaarde, die ook een crowdfundcampagne heeft lopen voor zijn luchtzuiveringsinstallatie, zijn snel getrokken.

Geld voor het uitwerken van ideeën

Het inspirerende artikel over BIG Ideas is te lezen op de website van Fastcodesign. Naast de ontwerpen wordt ook gekeken naar de manier waarop BIG Ideas financiering regelt voor haar praktijken. “We have big ideas born in the competition stage,” zegt BIG-partner Jakob Lange in het artikel. “When we win those competitions, we also win that big idea. Then, when we negotiate contracts and so on, we not only discuss our regular fees, we ask the clients if they are wiling to pay for a feasibility study of the big idea. Then, it’s our job to prove that it’s not so crazy.”

Friday lock is een slimme deurvergrendeling met een legio aan features. De crowdfundingcampagne voor deze innovatie werd afgelopen mei voor 141% gefinancierd.

Werkend prototype

Check ook de video in het artikel, waar een werkend prototype van de Copenhagen schoorsteen schaal 1:10 een grote ring rook de lucht in blaast.

Reageer op dit artikel