nieuws

Modulair systeem maakt wonen mogelijk in elk gebouw

Geen categorie

Begin volgend jaar wordt in het Gele Gebouw in Rotterdam de eerste HUB gerealiseerd: een woonproduct waarbij de voorzieningen opgenomen worden in een demontabel, modulair systeem dat los in de ruimte wordt geplaatst. David Hess van Kraaijvanger Architects ontwierp de HUB als inzending voor een prijsvraag van corporatie Havensteder. Het bijzondere is dat de woonmodule in elke ruimte geplaatst kan worden, in theorie kan elk leegstaand gebouw geschikt gemaakt worden voor huisvesting.

Modulair systeem maakt wonen mogelijk in elk gebouw

Een andere bijzondere karakteristiek van de HUB is, dat hij gefinancierd wordt door de leveranciers van de voorzieningen. Een joint venture tussen een energieleverancier, een waterleverancier en een afvalverwerker blijft eigenaar van het modulaire systeem en zijn materialen. De module wordt geleast aan de consument. Deze betaalt voor wat hij gebruikt.

Woonprogramma in werkgebouw

Op 20 januari 2016 wordt de eerste bewoner van de HUB bekendgemaakt. Het Gele Gebouw in ZOHO waar de HUB komt te staan, is een werkgebouw voor ondernemers die elkaar versterken. De nieuwe woonfunctie versterkt het innovatieve karakter van het gebouw en is een toevoeging aan het diverse programma.

Wonen in de toekomst

De HUB is het resultaat van de prijsvraag die Havensteder vorig jaar uitschreef ter gelegenheid van hun 100 jarig bestaan. De centrale vraag was: hoe wonen wij in de toekomst? Alle inzendingen zijn openbaar en nog steeds te bekijken op de website.

Reageer op dit artikel