nieuws

Kees Christiaanse: 25 jaar KCAP en aanbestedingswetgeving

Geen categorie

Een jubileum nodigt uit tot reflectie. In het februarinummer van de Architect kijkt Kees Christiaanse terug en vooruit. Hij vertelt openhartig over de impact van de economische crisis en hoe zijn bureau erdoor geraakt is. “KCAP is aan het veranderen van een grote tanker met twee sleepboten naar een konvooi slanke zeiljachten.” Daarnaast kraakt Kees Christiaanse een paar harde noten, onder andere over het Nederlandse aanbestedingenbeleid.

“De Nederlandse overheidsdiensten hebben tal van manieren gevonden om de Europese aanbestedingswetgeving te omzeilen. Bijvoorbeeld door de bouw van hun kantoren simpelweg uit te besteden aan ontwikkelaars en ze vervolgens terug te leasen. En waar de aanbestedingsregels voor grotere projecten moeten worden toegepast, worden de procedures beheerd door enkele begeleidingsbureaus. Zij bedenken onhaalbare selectiecriteria voor aanbestedingen, waaraan alleen de drie grote aannemers die over zijn in Nederland en drie Nederlandse architectenbureaus kunnen voldoen – u weet wel welke ik bedoel. Onlangs voldeed Willem Jan Neutelings niet aan de aanbestedingscriteria voor de renovatie van het Minnaertgebouw (dat hij vijftien jaar geleden zelf ontwierp) en ook voldeed hij niet aan de mededingingscriteria voor het Nederlands Danstheater, terwijl hij een jaar eerder als winnaar uit de eerste ronde kwam. Wat ooit een trotse natie was, beroemd om de beste ruimtelijke ordening en architectonische cultuur, veroorzaakt nu een planologische ramp en een architectonische diaspora.”

Gelukkig, zo stelt Christiaanse, heeft KCAP een diasporische geest. We zullen dus ook de komende 25 jaar nog genoeg van KCAP horen.

Het hele artikel van Kees Christiaanse is te lezen in de Architect, februari 2015.

 

 

Reageer op dit artikel