nieuws

Opinie: Universitair geschoolde uitvoerende bouwers verdwijnen

Geen categorie

Elke maand staat de Architect bol van goed geïnformeerde en onderbouwde meningen van professionals in de bouw. Deze zijn onontbeerlijk voor een goede discussie over de toekomst van de branche en het architectuurvak. Deze maand laat Mick Eekhout zich tijdens een interview met hoofdredacteur Harm Tilman onder andere uit over de gevolgen van het verdwijnen van de afstudeerrichting Bouwtechniek in Eindhoven. “Het lijkt niemand wat te kunnen schelen.”

Het interview tussen Harm Tilman en Mick Eekhout komt halverwege op het feit dat Nederland haar positie als innovatief land aan het verliezen is. Op de vraag of de bouw hier deels debet aan is, antwoordt Eekhout:

“Innovatie doe je niet om het innoveren, om de nationale score omhoog te brengen of om Rutte te plezieren. Innoveren is een resultaat. Het gaat mij om het plezier in het bedenken van iets nieuws. Als die uitvindingen dan succesvol zijn, noemt iedereen het ineens een innovatie. Maar als de bouw niet innoveert, is het begrijpelijk dat de buitenwereld niet onder de indruk is en geen enkele minister in Nederland de bouw onder zijn hoede neemt of zelfs een woord waard vindt. De bouw is in geen enkel topgebied erkend. En niemand protesteerde.”

Geen technische ontwerpers meer

In dit licht vindt Eekhout het een doodzonde dat afgelopen jaar de afstudeerrichting Bouwtechniek aan de TUe werd opgeheven. “Protesten hebben niet geholpen en de bouw hoor je er niet over. Er worden nu geen universitair geschoolde uitvoerende bouwers meer opgeleid. Het lijkt niemand wat te kunnen schelen. We laten ons in de toekomst koeioneren door managers, juristen en economen, zonder ons te laten inspireren door technische ontwerpers.”

De rest van het interview vind je in het aprilnummer van de Architect. Je kunt het hier bestellen.

Reageer op dit artikel