nieuws

Bouw Nieuw Thialf valt goedkoper uit

Geen categorie

Het nieuwe Thialf moet 81 miljoen euro gaan kosten. Dat is 25 miljoen euro minder in vergelijking met de plannen die in december voor het ijsstadion zijn gepresenteerd, zo maakt de provincie Friesland maandag bekend.

Bouw Nieuw Thialf valt goedkoper uit

Eind vorig jaar maakte de Provinciale Staten van Friesland al bekend akkoord te gaan met de bouw van een nieuw Thialf in Heerenveen. Een meerderheid in de Staten was het eens om 50 miljoen euro uit te trekken voor een nieuw stadion, waarin twee ijsbanen worden ondergebracht.Het project zou in totaal 106 miljoen euro moeten kosten. Voor de overige 56 miljoen was nog geen dekking gevonden.

Transformatie

Inmiddels zijn de plannen iets aangepast en uitgebreid. Thialf ondergaat tussen 2014 en 2016 een transformatie. “Een nieuw Thialf komt er 100 procent zeker”, vertelt Meije Gildemacher aan schaatsen.nl.

“Door het samenvoegen van speciale ruimtes hebben we veel besparingen kunnen maken. Het startkapitaal is 50 miljoen euro en dat is al bij elkaar. De overige kosten zijn nu veel lager uitgevallen.”

“Een ijsfaciliteit van olympische klasse op de plek waar schaatsers groot worden en wereldkampioenen ontstaan, moet het resultaat worden. Daarmee gaat Nederland weer een ruime voorsprong op de rest van de wereld nemen.”

Financiering

Provincie Friesland laat weten dat nog niet al het benodigde geld binnen is. Er is nog 31 miljoen euro nodig en voor dat bedrag is de hoop gevestigd op het rijk en het bedrijfsleven.

In het geval dat het bedrag niet gerealiseerd wordt, komt er een realistisch alternatief in de vorm van een 1-baan-variant, met wel de constructie van alle topsporteisen en -wensen.

Bron: NU.nl/schaatsen.nl

Reageer op dit artikel