nieuws

Kempe Thill transformeert wintercircus Mahy in Gent

Geen categorie

Atelier Kempe Thill heeft de internationale wedstrijd gewonnen voor de renovatie van Wintercircus Mahy te Gent. Het gebouw heeft tot het begin van de 20e eeuw dienst gedaan als circusgebouw, waarna het een garage en showroom werd voor de enorme oldtimercollectie van autohandelaar G. Mahy. Nu wordt het verbouwd tot een ontmoetingspunt en hotspot voor creatie en innovatie.

Kempe Thill transformeert wintercircus Mahy in Gent

Het nieuwe centrum zal verschillende functies huisvesten: het Vlaamse Instituut voor Archivering en ontsluiting van Audiovisueel erfgoed (ViAA), een Luisterpunt bibliotheek (bibliotheek voor mensen met een leesbeperking), centrum voor startende ICT-bedrijven i-Cubes en een middelgrote rockconcertzaal. Deze zaal wordt die onder het huidige hoofdatrium gerealiseerd.

Waalse Krook

De renovatie van het gebouw maakt samen met de stedelijke bibliotheek en een Centrum voor nieuwe media deel uit van de vernieuwing van de Waalse Krook-omgeving in de Gentse binnenstad.

  

Magic Curtain

Het gebouw zal met respect voor zijn rijke geschiedenis en ruwe voorkomen worden gerestaureerd met slechts een minimum aan technisch noodzakelijke veranderingen. Kempe Thill wil het immense atrium – het eigenlijke voormalige circus –behouden ‘in al zijn generositeit en openheid’. Om de ruimte op verschillende manieren te kunnen gebruiken en om evenementen op een theatrale manier te kaderen, wordt het atrium voorzien worden van een Magic Curtain: een set van grootschalige projectiegordijnen. Deze bieden de mogelijkheid om de ruimte te verduisteren en verschillende projectieopstellingen te maken voor een breed scala aan evenementen.

Het gebouw wordt zo aangepast dat het straks voldoet aan de moderne eisen betreffende energiehuishouding, klimaat en akoestiek.

Projectgegevens

Reageer op dit artikel