nieuws

Dolfinarium Harderwijk klaar voor de toekomst

Geen categorie

Momenteel is het Dolfinarium in Harderwijk bezig met een grootscheepse verbouwing. De vernieuwing is onderdeel van het Waterfront, een project dat de stad volop toekomst moet bieden als toeristische trekpleister en als regionaal economisch centrum.

Dolfinarium Harderwijk klaar voor de toekomst

 

Met het Waterfront ontstaat er een nieuwe aantrekkelijke kustlijn met respect voor de natuur en het historische karakter van Harderwijk. Pal voor de deur van Dolfinarium rijzen de eerste zandbulten uit het water. In de toekomst komt Dolfinarium op een eiland te liggen. Voor de nieuwe entree komen winkels, kleine horeca bedrijven, mogelijk een hotel. Aan de zijkant botenhuizen, met op het noordelijke puntje van het Dolfinariumeiland de kleine watersport.

Duurzame verbouwing

Met de komst van het Waterfront ondergaat ook het Dolfinarium een metamorfose. Het DolfijnDomijn – ‘de Koepel’, zoals het futuristische gebouw in de volksmond heet – krijgt zijn futuristische uiterlijk terug, vertelt projectleider Ferry Kouer, manager Milieu en Techniek bij Dolfinarium: “Het gebouw uit 1969, het eerste en enige overdekte dolfijnentheater van Europa, was oorspronkelijk door architect J.C. Deelman ontworpen als een enorm ruimteschip.

Ook de binnenkant van de koepel zal een grondige opknapbeurt krijgen. Zo komen er duurzame luchtbehandelingsinstallaties, waarmee zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid te reguleren zijn. De betonnen constructie, de zitplaatsen en het decor worden vervangen, waardoor de akoestiek voor zowel bezoeker als dolfijn aanzienlijk verbetert. In het dak komen lichtkoepels zodat er meer daglicht binnenvalt op momenten dat er geen show wordt opgevoerd. Kouer: “We werken uitsluitend samen met bedrijven die zijn gecertificeerd voor hun milieuvriendelijke aanpak. Het gebouw zal op 27 april 2013 nog nooit zo duurzaam zijn geweest.”

Reageer op dit artikel