nieuws

Topmonumenten wederopbouwperiode 1959-1965

Geen categorie

Minister Bussemaker overhandigde vandaag de lijst van potentiële, nieuwe rijksmonumenten van de wederopbouwperiode 1959-1965 aan de Raad voor Cultuur. Deze monumenten zijn voorbeelden van de veelzijdige geschiedenis, cultuur, architectuur en kunst van vroeg-naoorlogs Nederland. Naar verwachting wordt dit najaar de definitieve lijst bekend gemaakt.

Topmonumenten wederopbouwperiode 1959-1965

 

 

 

 

Uit het grote bouwvolume in de periode tussen 1959-1965 (2,5 miljoen bouwwerken) is uiteindelijk een zeer beperkte nationale topselectie gemaakt. Daarbij is gebruikgemaakt van de inbreng van gemeenten, de erfgoedwereld en andere experts. De selectie is voorbereid door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Sluizen stormvloedkering Haringvliet Stellendam
Sluizen stormvloedkering Haringvliet Stellendam

“Monumenten zijn niet alleen in bouwkundig of artistiek opzicht van grote waarde, ze zijn ook verbonden met periodes uit onze geschiedenis en met onze persoonlijke herinnering en verhalen daarover. Als stille getuigen houden ze de herinneringen daaraan levend en zorgen ze ervoor dat die verhalen worden doorverteld en herverteld door vele generaties na ons”, aldus minister Bussemaker.

 ANWB
Hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag

De 89 potentiële monumenten zijn verdeeld in de categorieën onderdak, verzorgingsstaat, economie, infrastructuur, verzuiling, vorming, vrije tijd en cultuur en herdenking. Het gaat om bouwwerken zoals het Evoluon in Eindhoven, de stormvloedkering Hollandse IJssel, de Hollandse Schouwburg in Amsterdam, de Tuinen van Mien Ruys te Dedemsvaart, het hoofdkantoor van de ANWB te Den Haag en de Sloterhof te Amsterdam.

Eigenaren van gebouwen die zijn aangewezen als rijksmonument kunnen gebruikmaken van subsidies, laagrentende leningen voor restauraties en fiscale aftrek voor onderhoudskosten. De gebouwen genieten ook wettelijke bescherming conform de monumentenwet 1988.

Bekijk de complete lijst en afbeeldingen van de 89 wederopbouwmonumenten.

 

Reageer op dit artikel