nieuws

Seaduster gezocht

Geen categorie

1 juli 2013 is de sluitingsdatum van de ideeënprijsvraag Dobber Island. Hierin is de organisatie op zoek een Seaduster, een innovatieve manier om de ‘plastic soup’ uit zee te halen. Het best bruikbare idee of de beste technologie voor wint een onderzoeksbudget inclusief 5% van de aandelen.

Seaduster gezocht

In de oceanen en zeeën drijven plastic afvaleilanden zo groot als continenten. Per dag komt daar zo’n 2 miljoen kilo plastic bij. Dit plastic afval bevat meestal giftige stoffen die vrijkomen bij het uiteenvallen van het plastic.

Initatiefnemer van de prijsvraag Dobber Island is daarom op zoek naar een mogelijke oplossing. Hou, bij het bedenken van je idee, rekening mee dat de plastic soup voornamelijk uit stukjes plastic ter grootte van confetti bestaat (5 mm en kleiner) en vlak onder het wateroppervlak zweeft. 

 
De kunststofarchipel, ook wel onder meer de plastic soep of drijvende vuilnisbelt genoemd, is een gebied in het noorden van de Grote- of Stille Oceaan. Het afval verzamelt zich juist op deze plek doordat de grote ringvormige zeestroom van de Stille Oceaan, de North Pacific Gyre, het afval naar zich toetrekt. Wat de exacte afmeting van de plastic soep is, is niet bekend. Naar schatting gaat het om een gebied ter grootte van 34 keer Nederland.

Jury

De jury bestaat o.a. uit ir. Carel Cronenberg van DHV-RoyalHaskoning, Maurits Groen van MGMC, Erwin van den Brink van vakblad De Ingenieur, Marius Smit van Plastic Whale en Merijn Everaarts van De Dopper.

 Meer informatie

 

Reageer op dit artikel