nieuws

Vogelhuisjes ontwerpen voor bedreigde mussen

Geen categorie

Hannekes Boom en Studio Valkenier trekken zich het lot aan van de huismus. Hiervoor nodigen zij ‘collega’s’ uit een eigentijdse versie van een vogelhuis(je) te ontwerpen voor het stadsvogeltje. De boomhuisjes worden tijdens een feestelijke middag in elkaar gezet en bij Hannekes Boom opgehangen.

Vogelhuisjes ontwerpen voor bedreigde mussen

 

 

Het aantal broedparen van de huismus is sinds 1960 met 40 tot 50% teruggelopen. Waren er in de jaren ‘70 nog tussen de 1 en 2 miljoen broedparen in Nederland, nu ligt het aantal broedparen naar schatting tussen de 500.000 en 1 miljoen. Tellingen laten zien dat het aantal broedparen jaarlijks verder afneemt. Voor de Vogelbescherming Nederland is dit aanleiding om de huismus (Passer domesticus) op de Rode Lijst voor bedreigde vogelsoorten te zetten. Daarmee is onze ‘gewoonste vogel’ nu officieel een met uitsterven bedreigde soort.

Het materiaal dat gebruikt wordt voor de Boomhuisjes dient minstens eenmaal eerder gebruikt te zijn of restmateriaal dat anders zou worden weggegooid. Hierdoor hopen de Hannekes Boom en Studio Valkenier de levensduur van het materiaal te verlengen en daarmee een statement te maken richting de huidige wegwerp cultuur. 

Het boomhuisje moet ongeveer voldoen aan de volgende binnenmaten 12x12x26 cm per nest. De doorsnede van de invliegopening moet 3,5 cm zijn. De afstand tussen bodem en invliegopening is ongeveer 20 cm.

Aanmelden kan tot 15 juni. De deadline voor het insturen van de ideeën is 15 augustus.

 

Reageer op dit artikel