nieuws

Scheepvaartmuseum wint Gouden A.A.P. 2012

Geen categorie

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is de winnaar van de Gouden AAP 2012. De Amsterdamse Architectuur Prijs is gisteravond uitgereikt aan de ontwerpers Liesbeth van der Pol (Dok architecten), Laurent Ney (Ney & Partners), Kees Doornenbal (Rappange & Partners Architecten en aan de opdrachtgever Ric van Wijk (adjunct-directeur Het Scheepvaartmuseum, namens de Rijksgebouwendienst)

Scheepvaartmuseum wint Gouden A.A.P. 2012

Uit het juryrapport

“De juryleden vonden elkaar in grote bewondering voor de moed die bij de restauratie, de ruimtelijke vernieuwing en reorganisatie van Het Scheepvaartmuseum is betracht. Zowel bij het uitpellen van het gebouw tot op de historische kern, als bij het maken van de heldere keuzes op het gebied van de routing, als bij de beslissing om voor de overkapping een extra ontwerpprijsvraag te organiseren. Een beslissing die ertoe heeft geleid dat een zwaar historisch gebouw kon worden bekroond met een extreem licht zeil van glas en baleinen, dat tot de verbeelding spreekt door zijn verfijning en door het vanzelfsprekende vakmanschap dat eruit spreekt.”

De door ARCAM in 2008 ingestelde prijs wordt jaarlijks toegekend aan architect en opdrachtgever van een Amsterdamse project dat boven alle andere uitsteekt. Dit jaar bestond de jury uit architectuurhistorica Fredie Floré, architectuurcritica Indira van ’t Klooster en architect Peter Defesche).

Alle 26 nominaties voor de Gouden A.A.P zijn opgenomen in de Arcam Pocket 25, Amsterdamse Architecture 2011-2012 Maarten Kloos, Yvonne de Korte, Ilse Visser (red.). ISBN 978-94-61400-51-2 (NL/ENG)

Reageer op dit artikel