nieuws

Parteon Architectuurprijs naar stadhuis Zaanstad

Geen categorie

Het stadhuis van Zaanstad, ontworpen door architect Sjoerd Soeters, heeft de Parteon Architectuurprijs 2010-2011 gewonnen.

Parteon Architectuurprijs naar stadhuis Zaanstad

 

 

 

 

Volgens de vakjury combineert het ontwerp van Sjoerd Soeters “speelsheid en feestelijkheid met een organisatorisch-logistiek vernuft, waarmee totaal ongelijksoortige functies zijn verenigd”.

Over het interieur “het stadhuis heeft een interieur dat het publieke karakter ten volle onderschrijft. De grote afmetingen van de publiekshal geven uitdrukking aan het belang dat wordt gehecht aan de ontmoeting met de burgers van de stad. De kleurrijke, sprekende architectuur vol herkenbare symboliek, de samenhang tussen exterieur en interieur en het hoge niveau van afwerking, geven dit unieke gebouw een grote allure.’

 Nunc Fietsenpakhuis ZaandamHet fietsenpakhuis van Nunc Architecten

Eervolle vermelding

Het Fietsenpakhuis van het Zaanse Nunc Architecten kreeg een eervolle vermelding. Volgens de jury roept het herinneringen op aan Zaanse droogloodsen en schuren.

Inverdan

Het stadhuis is een van de sleutelprojecten van de metamorfose Inverdan (Stedebouwkundig plan door Soeters Van Eldonk architecten). Andere projecten die tot het nieuwe stadscentrum behoren zijn het hotel Inntel, de Hermitage (woningen, winkels, horeca, een bioscoop en een ondergrondse parkeergarage), de Voorbouw Zaantoren (winkels en woningen) en het Fietsenpakhuis (gratis fietsenstalling).

Parteon Architectuurprijs

De jaarlijkse Parteon Architectuurprijs is ingesteld door woningcorporatie Parteon die hiermee de kwaliteit van de nieuwbouw wil stimuleren.

Reageer op dit artikel