nieuws

Mecanoo gedeeld eerste in Istanbul

Geen categorie

Mecanoo architecten heeft in samenwerking met hun lokale partner Cafer Bozkurt Architecture en gedeelde eerste plaats gewonnen in een internationale designcompetitie voor het Yenikapı Transfer Point en het Archaeo-Park Area in Istanbul (Turkije).

Mecanoo gedeeld eerste in Istanbul

De andere winnaars zijn ‘Cellini Francesco/Insula Architettura E Ingegneria/Atelye 70’ en ‘Eisenmann Architects/Aytaç Architects’. De teams werken de komende maanden in workshops naar een gezamelijk eindresultaat toe.

Transferium 

Yenikapı, ‘Nieuwe Poort’, wordt een transferium voor trein- en scheepvaartverkeer tussen de Europese binnenstad en de Aziatische metropool, met overstapmogelijkheden richting het binnenland. De nieuwe toegangspoort van 52.000 m² krijgt dagelijks 1,7 miljoen reizigers te verwerken.

Archeologisch museum

Yenikapı wordt gebouwd op een belangrijke historische plek met veel archeologische resten. Bij opgravingen zijn onder meer de resten van 35 historische schepen boven water gekomen, alsmede nederzettingen uit de steentijd (8500 jaar oud). Daarom wordt er ook een Archeologie Park gerealiseerd met een museum en een 36.000 m² groot archief. Het totale gebied meet 27,7 hectare en omvat eveneens diverse parken.

Visie Mecanoo

De stedebouwkundige en ontwerpvisie van Francine Houben en Cafer Bozkurt voegt Yenikapı in de omringende stad en maakt de Nieuwe Poort tot een aantrekkelijke plek om de archelogische vondsten te zien.

Reageer op dit artikel