nieuws

Vides in (parkeer)kelders

Geen categorie

Vides kunnen het verblijf in ondergrondse ruimtes veraangenamen. Het daglicht krijgt toegang en de kelder wordt ruimtelijker. In het maartnummer van de Architect bespreekt senior adviseur civiele techniek Niki Loonen van ABT een aantal van deze vides en de wijze waarop ze kunnen worden geconstrueerd.

Vides in (parkeer)kelders

Vides komen in verschillende vormen en posities voor. Zo kan de vide aan de buitenzijde van de kelder worden gepositioneerd, of in het midden van de kelder. Ook zijn er ronde parkeerkelders waarbij zich een ronde vide in het midden bevindt. Het type vide bepaalt mede de keldervariant. Deze is verder afhankelijk van grondsoort, grondwaterstand en gewenste levensduur van het gebouw. In het artikel bespreekt Loonen de zes belangrijkste keldervarianten. Het verschil betreft de wijze waarop de gronddruk tegen de kelderwanden wordt opgenomen in de kelder.

 

Reageer op dit artikel