nieuws

Slag om Nederland: Winkelcentrum

Geen categorie

Vanavond in de Slag om Nederland gaat de redactie (Teun van de Keuken, Roland Duong en Andrea van Pol) op bezoek bij Multi Vastgoed, de projectontwikkelaar voor winkelcentra. De afgelopen vijftien jaar hebben zij honderdduizenden vierkante meters winkelruimte gebouwd in Nederland en de rest van Europa. In deze centra tref je standaard dezelfde winkels aan waardoor de lokale middenstand in steden wordt verdreven.
Bekijk de video in andere formaten.

Slag om Nederland: Winkelcentrum

Vaste partners van Multi zijn de grote winkelketens: Zara, Zeeman, C&A en natuurlijk H&M en Blokkers. Die zorgen immers voor hoge huuropbrengsten. Het resultaat: of je nu in Apeldoorn, Abcoude of Amersfoort winkelt, overal zie je dezelfde winkels. De consument heeft steeds minder keuze, het ketengeweld verdrijft de lokale middenstanders.

En de lokale politiek? De wethouder Ruimtelijke Ordening in Nieuwegein wil net als de projectontwikkelaar het mooiste en grootste winkelcentrum in zijn stad. Dat de NIeuwegeiners in het nieuwe winkelcentrum hun lokale bakkers en groenteboer moeten missen, dat is niet anders.

De Slag om Nederland, Winkelcentrum Nederland
VPRO, Nederland 2, Vandaag 20:25 – 21:00
Na vanavond is de aflevering te zien op www.uitzendinggemist.nl

Reageer op dit artikel