nieuws

Onix: ‘Ambacht vraagt om strategie’

Geen categorie

“Ambacht is niet alleen het beheersen van het vakmatige en het technische. Je zult er
ook een strategie aan moeten koppelen”, zeggen Haiko Meijer en Alex van de Beld in het februarinummer van de Architect. De twee architecten, die samen Onix vormen, worden door hoofdredacteur Harm Tilman aan de tand gevoeld over ambacht.

Onix: ‘Ambacht vraagt om strategie’

 

In het februarinummer van de Architect besteden we aandacht aan ambacht en vakmanschap als nieuw model voor architectuur. Volgens hoofdredacteur Harm Tilman vragen de huidige energie- en klimaatproblemen om een meer duurzame visie op de fysieke omgeving. Tegelijkertijd wordt de architect geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, waaronder de aanpak van renovatie en herbestemming, de aangescherpte regelgeving met betrekking tot gebouwen en de eisen van flexibiliteit en aanpasbaarheid.

 
Alex van de Beld en Haiko Meijer van Onix Architecten. Fotograaf Peter de Kan.

Alex van de Beld en Haiko Meijer van Onix Architecten geven hun visie op deze thematiek in een uitgebreid interview. Zij zijn bezig met denken en maken dichter bij elkaar te brengen, maar hameren op het belang van het idee. Van de Beld: “Als vakmanschap niet in dienst van een idee staat, dan ontstaat geen architectuur. Een idee is een specifiek verhaal dat bij een gebouw of een bepaalde situatie kan worden verteld. Het materiële moet daar iets over zeggen. Doet het dat niet, dan is het wellicht een mooi gebouw, maar geen architectuur.”

 
Woonzorgerf Zuidbroek in Apeldoorn biedt ruimte aan psychogeriatrische ouderen en in de architectuur wordt verwezen naar Japanse en Noorse schuren.

Lees het volledige interview op pagina 72-77 in de Architect van februari.

Reageer op dit artikel