nieuws

‘Monsterlijk banenverlies bedreigt Zuid-Hollandse bouwsector’

Geen categorie

De economische neergang slaat het hardst neer in de provincie Zuid Holland, zo blijkt uit de recente cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw. Vorig jaar scoorde de provincie niet meer dan een bedroevende opleving van een half procent – de laagste van alle provincies.

‘Monsterlijk banenverlies bedreigt Zuid-Hollandse bouwsector’

 

 

Daarbij komt dat de krimp in Zuid Holland in 2012 ongenadig voortzet. Nieuwbouw is met 10 procent krimp het grootste slachtoffer, terwijl de hele bouwsector in deze regio lijdt met 5 procent. “Ofwel: dit jaar moeten we rekenen op 665 miljoen euro minder omzet dan in het voorgaande jaar”, zegt Niels Ruyter, regiomanager Randstad Zuid van Bouwend Nederland. “Dit staat gelijk aan een verlies van 5500 banen.”

“De kettingreacties van reorganisaties en eventuele faillissementen zijn zeer schadelijk voor de sector en de economie. Binnen de sector werkt een heel netwerk van ondernemingen aan de totstandkoming van bouwwerken. Als een daarvan in de problemen komt heeft dat consequenties voor de rest, omdat die daardoor moeilijker een positief resultaat kunnen realiseren op dat project”, analyseert Ruyter.

“Ook breder in de economie leidt dit tot schade. Door de grotere malaise in de bouwsector krijgen opdrachtgevers later dan gepland de beschikking over hun gewenste bouwwerken. Dit maakt het uiteindelijk moeilijker dat de Nederlandse economie er snel weer bovenop komt. Het is daarom nu broodnodig dat publieke bestuurders hun verantwoordelijkheid nemen en veel tijd en aandacht besteden aan dit monsterlijke vooruitzicht”.

Reageer op dit artikel