nieuws

Boekentip: Architectuur door andere ogen

Geen categorie

Een pleidooi voor meer zintuiglijke architectuur: dat is het boek Architectuur door andere ogen. Uitgeverij de Kunst, stichting Zilvergrijs en stichting Bartiméus presenteren dit luister- en kijkboek vandaag in Utrecht. De uitgave bestaat uit een deel Architectuur door de ogen van blinden en een deel Inclusief ontwerpen.

Boekentip: Architectuur door andere ogen

In onze visueel ingestelde maatschappij raken voelen, luisteren en ruiken op de achtergrond. De beleving van gebouwen dreigt te verengen tot wat in het oog springt. Wat voel, ruik en hoor je in een gebouw? Vertelt een ruimte meer dan wat je in eerste instantie ziet?
In Architectuur door andere ogen nemen 8 blinden en slechtzienden de luisteraar en lezer mee door markante gebouwen uit de Nederlandse bouwkunst. Zij tonen ons hoe zij architectuur met al hun zintuigen ervaren.

Klik hier voor een audiofragment

Leefbare omgeving

Het boek pleit tevens voor inclusief ontwerpen (ontwerpen maken die ook geschikt zijn voor mensen met een beperking) en biedt een scala aan ontwerpideeën. Het doel is niet alleen de oriëntatie voor (visueel) beperkte mensen te verbeteren, maar ook om voor iedereen een prettige, leefbare omgeving te creëren. Een (luister)boek voor liefhebbers van literatuur en architectuur en een inspiratiebron voor ontwerpers en opdrachtgevers.

  12 november werd Architectuur door andere ogen besproken in De Wereld Draait Door.

Bijzonderheden

Uitgeverij De Kunst, Wezep | samenstelling Martijn Jordans, Bastiaan van de Kraats en Marij van den Wildenberg | ontwerp Atelier Made | Nederlands | full color | bijdragen van Coen Verbraak, Katinka Baehr, Willem Jan Otten e.a. | fotografie Koos Breukel, René de Wit e.a. | formaat 280 x 220 mm | harde cover | inclusief 3 cd’s | 416 pagina’s | ISBN: 978 94 91196 21 8 | prijs € 42,50

 

Reageer op dit artikel