nieuws

Olympische Spelen zijn voor heel Nederland’

Geen categorie

De keuze tussen Amsterdam en Rotterdam als plaats voor de Olympische Spelen laat nog even op zich wachten. Niet belangrijk, vindt de directeur van Olympisch Vuur Eric Eijkelberg, ‘de spelen zijn voor heel Nederland, niet voor één stad’.

Olympische Spelen zijn voor heel Nederland’

 

 

 

 

 

De keuze tussen Amsterdam en Rotterdam als plaats voor de Olympische Spelen laat nog even op zich wachten. Niet belangrijk, vindt de directeur van Olympisch Vuur Eric Eijkelberg, “de spelen zijn voor heel Nederland, niet voor één stad”.

NL Ingenieurs-voorzitter Ed Nijpels heeft zijn best gedaan op de Infra Campus om een snelle keuze te laten maken. Noodzakelijk volgens hem om dat zo snel mogelijk te doen omdat er heel wat plannen te maken zijn die ook nog uitgevoerd moeten worden. Niet hardop uitgesproken is zijn voorkeur Amsterdam.

Dat is volgens de eerste berekeningen wel een miljardje duurder dan in Rotterdam, voornamelijk door de grondprijzen. Volgens Olympisch Vuur is het echter geen voordeel om Amsterdam te nemen met als argument dat de Spelen daar ook in 1928 waren. Dat argument is destijds door het Internationaal Olympisch Comité van tafel geveegd toen Athene de Spelen in 1996, 100 jaar na de eerste moderne Spelen in Athene, weer wilde hebben.

Als in 2016 wordt besloten dat welke Nederlandse stad dan ook de Spelen krijgt, dan moet er heel wat gebeuren. Behalve de sportarena’s zal ook op het gebied van mobiliteit veel op stapel staan. Dat betekent niet dat het allemaal extra productie wordt, waarschuwde directeur ruimtelijke ordening Henk Ovink. “Het wordt een combinatie van wat nodig is en wat we al doen, werk met werk maken”, zo drukte hij het uit met instemming van directeur-generaal Rijkswaterstaat Dronkers.

Ovink wees nog eens op de grote voordelen van de Olympische Spelen voor de steden die het georganiseerd hebben. Zo heeft Barcelona de Spelen gebruikt om het waterfront aan te pakken. Industrie en treinen langs de kust hebben plaats gemaakt voor woningen, winkels en horeca. “Barcelona heeft de Spelen gebruikt om zichzelf weer te vinden”, noemde hij het.

Cobouw

Reageer op dit artikel