nieuws

Scholen zijn als steden

Geen categorie

Dit keer gaat ons jaarcongres op 9 mei over Architectuur en Onderwijs. Verschillende ontwerpkwesties rondom schoolgebouwen komen aan de orde. De laatste keynote spreker van de dag is Herman Hertzberger, een belangrijke Nederlandse architect die heel veel scholen op zijn naam heeft staan. Hertzberger ziet scholen als een microsteden.

Scholen zijn als steden

 

 

 

Schoolgebouwen zijn al lang geen monofunctionele eenheden meer. Innovaties in onderwijs, leren, ontwerpen en in de organisatie van het bouwproces dwingen tot heroriëntatie. Kernvraag is: hoe maken we een goed schoolgebouw?

De school als stedelijke ruimte

Herman Hertzberger heeft een duidelijk visie op scholen. Hij ziet een school net als een stad als een multi-interpretabele ruimte die uitdagend, inspirerend en uitnodigend moet zijn. Je moet je er kunnen terug trekken, ten opzichte van andere kunnen positioneren. Op deze manier leer je samenleven.

Hij gelooft sterk in de kracht van de architectuur en de organisatie van scholen wat betreft hun invloed op de ontwikkeling van de leerlingen.

Reageer op dit artikel