nieuws

Hoogvliet leefbaar maken?

Geen categorie

Hoe kun je Hoogvliet leefbaar maken? Wat moet je doen zodat mensen hier hun huis kopen? Cohousing is de oplossing: wonen met gelijkgestemden of bekenden versterkt het collectieve gevoel en vergroot de veiligheid en de leefbaarheid.

Hoogvliet leefbaar maken?

Het flimpje gaat over het Co-Housingsproject van Van Bergen Kolpa en de zorgappartementen die het bureau tevens heeft ontworpen. De zorgappartementen staan haaks op de nabuurschappen. 

Vakredacteur Merel Pit bezocht Meeuwenplaat waar Van Bergen Kolpa met het concept van cohousing aan de slag is gegaan. Omdat het bureau niet wist wie de toekomstige bewoners zouden zijn, is de sociale cohesie niet gezocht in een gemeenschappelijk thema, maar in het creëren van zoveel mogelijk ontmoetingsmomenten. Het idee is dat wanneer buurtbewoners elkaar vaak tegenkomen, ze elkaar leren kennen en zo vanzelf het gemeenschapsgevoel zoals in een dorp ontstaat.

Nabuurschappen en zorgwoningen

Dit idee heeft het bureau vormgegeven in drie stempels van zestien woningen met een achtertuin die grenst aan een collectieve plaats. Daarnaast bevindt zich ten noorden van de nabuurschappen een twee verdiepingen hoog zorgcomplex voor mensen met een verstandelijke beperking. De nabuurschappen en de zorgwoningen zijn op eenzelfde manier gematerialiseerd, waardoor ze een geheel vormen en samen als een groene poort toegang verschaffen tot Meeuwenplaat.

 
Het balkon van de zorgwoningen kijkt uit over de gemeenschappelijke tuin. Fotograaf Jeroen Musch 

Wil je meer weten over het project? Lees dan het volledige artikel in het januarinummer!

Reageer op dit artikel