nieuws

Enorme waterberging onder centrum Rotterdam

Geen categorie

De gemeente Rotterdam heeft maandag een enorme ondergrondse waterberging onder het Museumpark in het centrum van de stad in gebruik genomen. De waterberging kan 10 miljoen liter water opvangen en bevindt zich onder de parkeergarage van het park. Wethouder Alexandra van Huffelen van duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte zette het systeem maandag voor het eerst in werking.

Enorme waterberging onder centrum Rotterdam

 

Volgens de gemeente Rotterdam is de bergingscapaciteit van het reservoir te vergelijken met de inhoud van vier Olympische zwembaden, en is het de grootste ondergrondse waterberging van Nederland.

De waterberging, een grote betonnen bak onder de grond, werd bedacht door de gemeente en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard als oplossing om wateroverlast tegen te gaan bij hevige regenval in het centrum van de stad. Na hevige buien in het verleden bleek dat het bestaande watersysteem grote hoeveelheden water niet aankan. Singels liepen over en kelders kwamen onder water te staan.

Van Huffelen noemde de nieuwe waterberging hard nodig omdat met de verandering van het klimaat ons in de toekomst vaker zware regenbuien staan te wachten.

De plannen voor het waterreservoir werden al in 2003 gemaakt en waren onderdeel van het totale plan voor de Museumparkgarage, die vorig jaar opgeleverd werd. De garage kreeg in de loop der jaren de bijnaam ‘blunderput’ omdat het project lange tijd stillag en de kosten zeker twee keer zo hoog uitvielen als voorzien.

Reageer op dit artikel