nieuws

Winnaars Arie Keppler prijs bekend

Geen categorie

De winnaars van de zesde Arie Keppler prijs zijn bekend. De winnaars zijn het Ronald McDonald Centre in Amsterdam-Noord door Fact Architects, een woonhuis door Min2 bouwkunst, de herinrichting Koemarkt in Purmerend door MTD landschapsarchitecten en de uitbreiding van de Dr. Rijk Kramerschool te Amsterdam door Kodde Architecten en Martijn van der Hijden architect.

Winnaars Arie Keppler prijs bekend

Gerealiseerde bouwwerken

Het Ronald McDonald Centre door Fact Architects heeft gewonnen in de categorie gerealiseerde bouwwerken. Uit het juryrapport: De jury is verheugd de prijs te kunnen toekennen aan een gebouw dat de optimistische en heldere verbeelding is van de emancipatie van mensen met een beperking, in de geest van Arie Keppler. Gebouw en sportvelden gaan een prachtige symbiose met elkaar aan in vorm en functie. Alles is gericht op de specifieke gebruiker. De transparantie is verbluffend. Het plezier van het ontwerpen spat eraf, bijna geniaal en feestelijk.

Genomineerd in deze categorie waren verder

Gerealiseerde particuliere woonhuizen

De prijs in de categorie gerealiseerde particuliere woonhuizen ging naar het woonhuis Jetty en Maarten Min te Bergen aan Zee door Min2 bouwkunst. Uit het juryrapport: Dit huis is door zijn glooiende dakvorm en de ruige bruinpaars gemêleerde pannenbekleding op een vanzelfsprekende manier onderdeel van zijn omgeving. De huid van het huis gaat op in het landschap en ondanks de forse maat en hoogte houdt het huis zich gedeisd. In detail, maar vooral in de materiaalkeuze, zoals met de zelfontworpen pan en de constructieve douglassparren met bast, is steeds een doeltreffende keuze gemaakt.

Genomineerd voor deze categorie waren verder

Stedenbouwkundige plannen, landschapsontwikkeling en ruimtelijke ordening

De herinrichting Koemarkt in Purmerend door MTD landschapsarchitecten is winnaar in de categorie stedenbouwkundige plannen, landschapsontwikkeling en ruimtelijke ordening. Uit het juryrapport: De Koemarkt is omgevormd tot een multifunctioneel stadsplein, alsof het nooit anders is geweest. Geraffineerde eenvoud en ingetogenheid. Een simpel en echt plein, duurzaam en niet opgeleukt, meervoudig bruikbaar, uitnodigend. Het pleinontwerp ondersteunt de historische identiteit. De verfijnde detaillering en bijzondere elementen als de hoge, stalen lichtmasten, de waterspuitertjes in de pleinvloer en de gegraveerde historische namen; ‘Ossenmarckt’ en ‘Beestenmarkt’ in de vloer maken dit Noord-Hollandse plein helemaal af. Less is more wordt hier bewezen.

Genomineerd waren verder

Cultuurhistorisch erfgoed

 

De prijs in de categorie cultuurhistorisch erfgoed ging naar de verbouwing en uitbreiding van de Dr. Rijk Kramerschool te Amsterdam door Kodde Architecten en Martijn van der Hijden architect. Uit het juryrapport: Een inspirerende renovatie van het bestaande gebouw, gecombineerd en geïntegreerd met een eigentijdse vierlaagsaanbouw aan de achterzijde. Oud en nieuw zijn op een zorgvuldige manier van elkaar gescheiden in materiaal, kleur en detail, en vormen tegelijk een symbiose. Nieuwe elementen, zoals de trappen en de kastenwanden, zijn als het ware los gehouden van de historische structuur, als meubel bedacht en op zorgvuldige wijze in de ruimte geplaatst. Waar je als kind even ergens door zou willen kijken, heeft de architect ook een raampje of een gat bedacht en toch is de beleving door de gebruiker nergens door de ontwerper geconditioneerd. Alles is dienstbaar, liefdevol en oogstrelend gemaakt.

Genomineerd waren

De winnaars zijn gekozen uit 102 inzendingen. De jury nomineerde 13 inzendingen. De jury hanteerde de volgende selectiecriteria: Het project dient een inspirerend voorbeeld te zijn, uitdrukking te geven aan gevoeligheid voor de verschillende aspecten en schaalniveaus van architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening in hun specifieke context en in te spelen op actuele maatschappelijke ontwikkelingen.

De jury

  • Jeanine van Pinxteren (voorzitter Stadsdeel Centrum Amsterdam)
  • Joop Slangen (architect en lid bestuur WZNH)
  • Henry Meijdam (voorzitter VROMraad)
  • Bart Duvekot (architect en lid welstands- en monumentencommissie Hoorn)
  • Marijke Beek (architectuurhistoricus en lid WZNH Monumentenadviescommissie)
  • Rob van Leeuwen (landschapsarchitect en voorzitter welstandscommissie West-Friesland)
  • Jef Mühren (directeur WZNH)
Reageer op dit artikel