nieuws

Uitslag Archiprix 2011

Geen categorie

De beste afstudeerprojecten van de Nederlandse ontwerpopleiding zijn bekend. De eerste prijs ging naar Jan Martijn Eekhof met de Tempelhof, de plantage van Berlijn. Een gedeelde tweede prijs is gewonnen door Thorsten Schneider met Les cours Balteau en Miranda Schut en lse Verwer met Restructuring The Resettled Landscape.

Uitslag Archiprix 2011

 

 

 Tempelhof, de plantage van Berlijn door Jan Martijn Eekhof, Academie van Bouwkunst Amsterdam, stedenbouw). Volgens de jury is dit plan “Op elk niveau en elk onderdeel trefzeker. De heldere presentatie geeft goed inzicht in de intenties van de ontwerper. Hij slaagt op overtuigende wijze in zijn bedoeling om de unieke kwaliteiten van de locatie zichtbaar te maken en de plek een nieuwe betekenis te geven voor de stad.”

Thorsten Schneider, Technische Universiteit Eindhoven, architectuur, bedacht Les cours Balteau, een hedendaagse interpretatie van de vernaculaire architectuur. De jury had voor dit project veel waardering, met name “voor de ruime blik en de intelligente insteken waarmee de ontwerper de opgave tegemoet treedt”.

Archiprix 2011

Miranda Schut en Ilse Verwer, Wageningen Universiteit Landschapsarchitectuur, bedachten Restructuring the Resettled Landscape. Uit het jurycommentaar: “uit de interessante en zeer goed onderbouwde toelichting blijkt dat de ontwerpsters zich goed verdiept hebben in de lokale cultuur. Met een open houding, realiteitszin en veel begrip voor de lokale omstandigheden dragen ze samen met de bewoners adequate oplossingen aan voor de heersende problemen.”

Eervolle vermeldingen

Eervolle vermeldingen gingen naar Hotel De Boot Gemist van Wytske van der Veen (Academie van Bouwkunst, Maastricht, architectuur). Kindernachtverblijf van Thomas Van Nus (Academie van Bouwkunst Amsterdam, architectuur), Space of the Voids van Negar Sananaan Bensi (Technische Universiteit Delft, architectuur).

Archiprix

Jaarlijks selecteren de Nederlandse ontwerpopleidingen hun beste afstudeerplannen voor de Archiprix 2011. Het aantal projecten dat mag worden genomineerd is afhankelijk van de grootte van de betreffende opleiding. Voor Delft 9, Amsterdam 4, Eindhoven 4, Rotterdam 3, Tilburg 2, Wageningen 2, Arnhem 1, Groningen 1 en Maastricht 1. Dit jaar betond de jury uit René Boomkens, Nikol Dietz, Rob Hootsmans , Christian Kiecken en Gert Urhahn.

Reageer op dit artikel