nieuws

Herbestemmen betekent onderhandelen

Geen categorie

De herbestemmingopgave biedt veel kansen, maar is niet eenvoudig. Architecten moeten zich staande houden in een enorm krachtenveld, waar allerlei tegengestelde belangen op elkaar afgestemd dienen te worden. Voor het meinummer van de Architect interieur onderzocht Marit Overbeek het transformatieproces van het Rotterdamse RDM-terrein.

Herbestemmen betekent onderhandelen

 

De Academie van Bouwkunst was een van de eerste nieuwe gebruikers van de Rotterdamse RDM Campus. Nu ook de Machinehal is herbestemd tot bedrijfsverzamelgebouw, en de Onderzeebootloods deze zomer opnieuw plaats biedt aan een tentoonstelling, komt de metamorfose van de voormalige scheepswerf in de Stadshavens op gang. Ewoud Netten van PLUS architecten en Cor van Asch van het Havenbedrijf Rotterdam vertellen in het nummer over hoe de nieuwe ontwerpen verschillende belangen verenigen.

Luchtfoto van de Rotterdamse Stadshavens.  

Allereerst de belangen van het Havenbedrijf, dat bepaalde dat het historische aanzicht van de Dokhaven niet mocht worden aangetast, en dat de nieuwe interieurs innovatieve bedrijven op het gebied van techniek en transport moesten aantrekken.

 

Hal Innovation Dock op het RDM-terrein, fotograaf Rob ’t Hart

PLUS architecten dienden voor de gebruikers, de Academie van Bouwkunst en de huurders van het Innovation Dock, functionele en prettige studie- en werkplekken te maken. Bovendien was het hun taak de eisen uit het Bouwbesluit en de brandveiligheid in overeenstemming te brengen met fraaie en belangrijke historische elementen die behouden moesten blijven.

Lastige bijkomstigheid bij een herbestemmingsopgave als deze is dat onverwachte ontdekkingen aan de orde van de dag zijn en dat het ontwerp door voortschrijdend inzicht steeds moet worden aangepast. Dit vergt veel creativiteit en improvisatievermogen.

Innovation Dock, fotograaf Rob ’t Hart

Uit de transformatie van het RDM-terrein blijkt dat je als ontwerper bij herbestemmingopgaven ook een goede onderhandelaar moet zijn en strategisch moet kunnen opereren.

Lees het volledige artikel in de Architect interieur van mei 2011.

 

Reageer op dit artikel