nieuws

Helft ingenieursbureaus verwacht groei

Geen categorie

Ingenieursbureaus in Nederland zijn positief over de nabije toekomst. Bijna de helft verwacht dit jaar een groei van de eigen organisatie van zes tot tien procent.

Helft ingenieursbureaus verwacht groei

 

 

 

De bureaus denken zich zowel te ontwikkelen in omzet als in aantal werknemers. Een kleiner aantal bureaus verwacht dat de winstmarge zal groeien. Verder voorziet bijna de helft van de ondervraagden groei van de markt, terwijl minder dan een kwart denkt dat deze afneemt. Dit blijkt uit een onderzoek onder 112 ingenieursbureaus in Nederland en België voor leverancier van ERP-software Deltek.

Investeren

Liefst 93 procent van de deelnemers wil investeren, met name in CAD-systemen (53%), workflowoplossingen (37%) en bedrijfsapplicaties (35%).

Belangrijke bedrijfsthema’s

52 Procent ziet klanttevredenheid als belangrijkste bedrijfsthema, 18 procent acquisitie, 15 procent de bezettingsgraad van personeel en 13 procent de winstgevendheid van projecten. Om dit te realiseren, hebben de bureaus behoefte aan meer inzicht in de voortgang van ‘fixed price’-projecten en de gebudgetteerde versus de werkelijke kosten. Het minst belangrijk vinden ze de efficiëntie van hun backoffice, het optimaliseren van werkkapitaal en rapportages. Als onderscheidende factor noemen de ingenieursbureaus kwaliteit (74 procent) en creativiteit/innovativiteit (65 procent).

Verantwoording

Het onderzoek onder 112 middelgrote en grote ingenieursbureaus in Nederland en België vond plaats in maart en april 2011. Van de onderzochte bureaus in Nederland werkt 47 procent voor de bouwsector, 42 procent voor de industrie en 33 procent voor de infrastructuur- en mobiliteitssector. In Nederland is 62 procent van de bureaus zelfstandig en 38 procent is onderdeel van een groep. Bijna alle bureaus hebben hun hoofdvestiging in Nederland (89 procent) en slechts een gering aantal is onderdeel van een buitenlandse organisatie (11 procent). Het merendeel (89 procent) is aangesloten bij een vakorganisatie (51 procent bij NLingenieurs en 39 procent bij VNO-NCW). Driekwart van de onderzochte bureaus heeft maximaal 250 werknemers. De bezettingsgraad van het personeel is voor de meeste bedrijven 60 procent of hoger.

Reageer op dit artikel