nieuws

Fenomenologische benadering van architectuur

Geen categorie

Critici hebben een zwak voor de fenomenologische benadering van architectuur. Dit komt omdat ze zich niet uitsluitend bezig houdt met traditionele tweedimensionale representaties, maar probeert een complexere ervaring op te roepen door zintuiglijke elementen toe te voegen. Een ontwerp gaat hierdoor niet alleen over ruimtelijkheid en perspectief, maar ook over voelen, horen, zien en ruiken.

Fenomenologische benadering van architectuur

Tegelijkertijd proberen architecten op een vergelijkbare wijze zintuiglijke waarneming direct in hun projecten toe te laten. In het ontwerp voor Atelier Fleuriste in Chieri, Italië, heeft Stefano Pujatti van ELASTICO SPA dit doelbewust als leidraad genomen. Het voelen, ruiken, horen en zien zijn allemaal op verschillende manieren geïntegreerd in het ontwerp.

 

Stromend water over de voorgevel

Het meest zinnenprikkelend is toch wel de voorgevel waaroverheen continu water stroomt. De gevel is opgebouwd uit glazen panelen die op een roestvrij stalen frame zijn bevestigd. Bakjes onderaan de gevel vangen het water op, zodat het opnieuw kan worden rondgepompt. 

  

Cinematografische perceptie

De hele projectbespreking is te vinden in het meinummer van de Architect. Hierin wijdt Toma Berlanda uit over de cinematografische perceptie van Atelier Fleuriste en hoe de zintuiglijke ervaringen bijdragen aan de vindingrijkheid ervan. 

Reageer op dit artikel