nieuws

Geslaagd bezoek New Orleans

Geen categorie

De Architect organiseerde samen met liftenproducent KONE op woensdag 6 april een exclusieve rondleiding door de woontoren New Orleans in Rotterdam. Het gebouw is ontworpen door de wereldberoemde Portugese architect Álvaro Siza.

Geslaagd bezoek New Orleans

 

 

 

Het geselecteerde gezelschap verzamelde zich in het infocentrum Wilhelminapier. Tussen de maquettes nam Jeroen Verhoef het woord, projectleider nieuwbouw Vesteda. Door middel van tekeningen liet hij zien hoe groot het verschil tussen plan en werkelijkheid kan zijn. 

De tweede toren

De meest opvallende verandering is het weglaten van een hele toren. In het oorspronkelijke plan zou de New Orleans uit twee torens bestaan: een met huurwoningen en een met koopwoningen. Maar in 2004 werd besloten dat een te groot risico was en nu pronkt de New Orleans met een toren aan de Maas.
“Iedere keer als ik hem spreek, begint Siza daar over”, zegt Marc a Campo, directeur ADP Architecten. “Hij is daar nog steeds heel treurig over. Maar wij zijn zeer tevreden over het resultaat. De toren voegt zich achteloos in het silhouet van Rotterdam. Pas als je dichterbij komt, valt je de weerbarstigheid en tegendraadsheid op. De kwaliteit van dit gebouw zit in de verspringingen in de kroon, de krul van de daktuin en de schuivende vlakken in de gevel.”

 

Werkwijze

Het was een bijzondere samenwerking met de Portugese grootmeester, want Siza werkt iets anders dan zijn gemiddelde vakgenoot in Nederland. Alle gebouwen ontstaan al schetsend.

Schetsend ontworpen

“Pagina’s lang schetst hij schijnbaar achteloos”, zegt Huub Smeets, “maar als je goed kijkt zie je in iedere tekening een detail dat terugkomt in het uiteindelijke gebouw. Kopieën van de schetsen gaan naar medewerkers van het bureau. Zij schatten op basis van de tekeningen hoe breed en lang alles moet zijn en werken dat uit in weer nieuwe tekeningen of maquettes. Die gaan vervolgens weer naar Siza, die op basis hun werk weer verder gaat schetsen. Het is eigenlijk de omgekeerde manier van werken en het is even wennen voor ons, maar het levert prachtige gebouwen op.”

 

JumpLift

De bouw van de New Orleans was mede mogelijk door het gebruik van de JumpLift van KONE, het is een alternatief voor de traditionele bouwlift. In plaats dat de bouwlift zich langs de gevel omhoog of omlaag gaat, maakt de JumpLift gebruik van de liftschacht van het in het aanbouw zijnde gebouw. Zodra het gebouw achttien meter hoog is, kan de lift worden geïnstalleerd. Door een verhuizende machinekamer kunnen alle verdiepingen, op de bovenste twee na, worden bereikt.

Rondleiding

De rondleiding was in handen van Mark Rabbie, directeur conceptontwikkeling Vesteda, en Brent van der Putten corporate relations manager Vesteda. Ze lieten het gezelschap het hele gebouw zien: van een totaal ingericht appartement op de 26ste verdieping tot het dakterras op de vierde verdieping.

Leven Madurodam

Alleen in het penthouse op de 44ste verdieping verloor het gezelschap hun aandacht voor het gebouw. Heel Rotterdam lag als een levend Madurodam aan de voeten van de bezoekers. Het was een geslaagde dag en gaf inzicht in de stedebouwkundige opzet van Vesteda en in de werkwijze en inspiratiebronnen van Siza

Reageer op dit artikel