nieuws

Opdracht: doe iets creatiefs met een fietspad

Geen categorie

Er is een snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen en doe er iets mee. Dat was in de kort de opdracht van Stadsregio Arnhem Nijmegen. In totaal kwamen er 85 ontwerpen binnen, waarvan het plan van Marten Blikman en Steven van der Veen als allerbeste is beoordeeld.

Opdracht: doe iets creatiefs met een fietspad

 

 

 

Tijdens de prijsuitreiking bleek dat veel inzenders in dezelfde richting dachten. Verschillende keren kwam de internetcommunity MijnRijnWaalpad.nl voorbij. En ook systemen met een app, een speciale chip in de fiets, windschermen en een landmarkpunt (dan wel met of zonder koffie en plakspullen), kwam de jury vaker tegen.

Winnende plan

Het winnende plan van planoloog Marten Blikman en industrieel ontwerper Steven van der Veen bevat alle elementen. De jury waardeerde ‘het mooi in het landschap opgenomen luwtescherm, de dynamische led-verlichting en de glow-in-the-dark belijning’.

Integraal pakket

Oud-klasgenoten Blikman en Van der Veen begonnen hun ontwerp met veldwerk: fietsend door het gebied. Dat leidde tot aandacht voor de beleving van het fietsen. “Een kaarsrechte streep is niet aantrekkelijk”, zegt Blijkman. “We hebben vooral gezocht naar manieren om de beleving van het fietspad aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door via een chip of een app de mogelijkheid te bieden spaarpunten te verzamelen, of te laten zien hoeveel CO2 je bespaard. Wij geloven dat een dergelijk integraal pakket nodig is om het fietsen te stimuleren op zo’n afstand.’

 

Tweede prijs

De tweede prijs ging naar ontwerpers van Royal Haskoning (Wim van der Wijk, Leon Leferink, Maarten Mulder, Ischa Gijzel) die in samenwerking met grafisch ontwerper Pepijn Sluiter een ‘marketingconcept neerzetten waar ‘toekomst in zit’, aldus de jury.

Reageer op dit artikel