nieuws

BIG ontwerpt toegangspoort Stockholm

Geen categorie

Big mag de nieuwe toegangspoort tot de stad Stockholm realiseren. Een grote zwevende bol markeert het verkeersknooppunt en het park verbindt de omliggende wijken met elkaar.

BIG ontwerpt toegangspoort Stockholm

 

 

 

 

Het kruispunt Hjulsta ligt vijftien kilometer boven Stockholm. Daar komen twee Europese snelwegen, E18 en E4, samen in het grootste verkeersknooppunt van heel Zweden.

Zwevende bol

Boven het knooppunt zweeft een reflecterend bol. De bol creëert een 180 graden uitzicht voor de automobilisten. Dertig procent van de bol is bedekt met fotovoltaïsche film. Dit levert voldoende energie op om de bol zwevende te houden en om 235 huizen in de omgeving van elektriciteit te voorzien. In de serie diagrammen wordt uitgelegd hoe de bol blijft zweven.

Verbondenheid  

Het doel van de wedstrijd was om de knooppunt zo in te richten dat de omliggende stadswijken en het recreatie gebied Järvafältet met elkaar verbonden zijn en dat de stad een markant entree krijgt. Cirkelvormige fiets- en voetgangerspaden in het park leiden de bezoekers langs een moskee, een hamam, een sport- en winkelcentrum. Zo zal het verkeersknooppunt bezoekers aantrekken uit Stockholm en haar voorsteden.

  

Park

Binnen de lus worden verschillende natuurlijke omgevingen gecreëerd: van een cirkelvormig bos van eiken bomen tot grote grasvelden. Over de promenade kunnen mensen wandelen naar het recreatiegebied.

Cross-over

“De Energy Valley is een cross-over tussen stedenbouw, landschap, architectuur, kunst en infrastructuur”, zegt Bjarke Ingels, oprichter en partner van BIG. “We investeren veel in de bouw van tunnels en maken zo een man-made vallei”.

Reageer op dit artikel