nieuws

Prijsvraag voor jonge, ondernemende architecten

Geen categorie

Platform GRAS wil weten hoe ondernemend architecten eigenlijk zijn. De organisatie roept architecten op hun ondernemerschap te tonen in een prijsvraag die gaat landen in het gebied Groningen-Assen. De inschrijving loopt tot op 1 april 2011 en de winnaars worden deze zomer bekendgemaakt. Naast een geldbedrag winnen zij professionele begeleiding bij het realiseren van hun plan.

Prijsvraag voor jonge, ondernemende architecten

Het vak van architect is volgens GRAS behoorlijk in beweging. Er lijkt geen droog brood mee te verdienen, en wat een architect doet of zou moeten doen, is velen niet duidelijk. Architecten moeten hun vak dringend een nieuwe impuls geven en op zoek naar alternatieven. Binnen deze context roept de prijsvraag Architect en Ondernemerschap architecten op hun ondernemerschap te tonen.

Opgave

De prijsvraag roept jonge architecten op om te laten zien welke concrete bijdragen ontwerp kan leveren aan maatschappelijke ontwikkelingen. Ook wordt inzicht gevraagd in de toegedachte positie in de bouw- en ontwerpketen, herkenning van potentiële opgaven en markten en een visie op hoe de architectuur hier van betekenis kan zijn.

Achtergrond

De prijsvraag Architect en Ondernemerschap, ontwikkeld en georganiseerd door Platform GRAS, is een initiatief van de Stichting Academie van Bouwkunst Noord. Die maakte in 1994, eveneens met behulp van een prijsvraag, de bouw van de huidige School van de Architectuur Groningen mogelijk. De prijsvraag is het laatste wapenfeit van deze Stichting: ruim 12 jaar na de opening van de School, heeft de Stichting besloten zichzelf op te heffen met een project dat ten goede komt aan een nieuwe generatie Nederlandse architecten en hun ondernemerschap.

Jury

Inzenders krijgen te maken met een voorselectie waarin onder meer Jaap Wijma (directeur programmabureau Regio Groningen-Assen) en Gert ter Haar (directeur Academie van Bouwkunst Groningen) een stem hebben. De jury bestaat uit rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, architect en voorzitter BNA Regio Noord Paul van Bussel en directeur-bestuurder Pieter Bregman van woningcorporatie Nijestee in Groningen.

Reageer op dit artikel