nieuws

Plannen sociale huursector slecht voor Noorden

Geen categorie

De plannen van het kabinet voor de sociale huursector kunnen funest uitpakken voor de noordelijke provincies. De plannen van minister Donner van Volkshuisvesting zijn namelijk gebaseerd op landelijke cijfers en die wijken af van de situatie in Groningen, Drenthe en Friesland.

Plannen sociale huursector slecht voor Noorden

 

Dat melden zeven noordelijke woningcorporaties naar aanleiding van hun gezamenlijke rapport Groei en krimp in het Noorden, dat maandag door minister Donner in Schoonebeek (Drenthe) in ontvangst is genomen. Donner wil kleinere corporaties, scheefwonen aanpakken en meer marktconforme huurprijzen.

Extra negatief

De maatregelen die daaruit voortkomen zullen in het Noorden echter extra negatief uitpakken, betogen de zeven corporaties. ”Ze zijn namelijk niet gebaseerd op de noordelijke werkelijkheid en schieten in hun doel voorbij.”

De corporaties wijzen erop dat de huren en de koopprijzen van woningen in het Noorden relatief laag zijn. De verkoop van woningen door corporaties levert daarom minder op. Ook de inkomens liggen 10 tot 20 procent onder het landelijk gemiddelde.

Aangewezen

Vanwege onder meer de zwakkere economische positie blijft het aanbod van goedkope huurwoningen van groot belang voor de huisvesting, menen zij. ”Veel huishoudens zijn en blijven daarop aangewezen”, aldus de corporaties. De corporaties bepleiten bij de minister dat er vanuit Den Haag meer aandacht komt voor een regionale benadering van de woningmarkt.

Reactie

Minister Donner liet in een reactie weten dat hij het toejuicht dat corporaties in een gebied de handen ineenslaan en samen kijken naar wat nodig is. Volgens de bewindsman zal er bij de verdere besluitvorming wel degelijk worden gekeken naar regionale verschillen.

ANP

Reageer op dit artikel