nieuws

Nominaties Lensvelt de Architect interieurprijs

Geen categorie

De nominaties voor de Lensvelt de Architect interieurprijs zijn bekendgemaakt. Uit 76 inzendingen heeft de jury onder leiding van Kees Rijnboutt zes projecten gekozen, die het belang van goede en professionele interieurarchitectuur onderstrepen. De prijs bestaat uit een bedrag van 12.000 euro en de speciaal voor deze prijs ontworpen LAi Award.

Nominaties Lensvelt de Architect interieurprijs

 

De genomineerde projecten zijn:

 

 Bulk Architecten _ Nominatie LAi 20101. Loft everything_but_the_boy door BULK Architecten, Berchem
De begane grond en kelder van een klein, ingesloten pakhuis zijn omgebouwd tot woning, atelier en expositieruimte voor een sieradenontwerper en verzamelaar van vintagemeubilair. De ragfijne structuur in de nieuwe voorgevel laat volop daglicht toe. Een deel van het programma is ondergebracht in een fragiel verdicht stalen meubel, dat zich als een doos in de bestaande ruimte nestelt. De hierdoor vrijgekomen leegte is klaar voor exploitatie en wordt ingenomen door designklassiekers. De kelderverdieping profileert zich dankzij de split-level met extra licht en verrassende doorkijkjes.

 Concrete_Bib_Almere_Nominatie_Lai_2010 2. De Nieuwe Bibliotheek in Almere door Concrete, Amsterdam
Concrete heeft de nieuwe bibliotheek ingericht als winkel en beantwoordt hiermee aan de wens van de opdrachtgever om geen standaard bibliotheek te maken, maar een meer commerciële inrichting waarin de boeken aan de klant worden aangeprezen. Hierdoor wordt de bibliotheek een aangename verblijfplaats. Overzichtelijkheid en een snelle route bedienen de ‘fun shopper’. Slingerende kasten organiseren het bibliotheeklandschap en creëren een omgeving van avontuur. Het programma bestaat uit 5000 meter aan boekenplanken met bijbehorende voorzieningen, balies, leescafé, internetruimtes, studieruimtes en een multimedia-afdeling. Foto Wim Ruigrok

 Umico door Conix LAi nominatie 2010 3. Kantoor Umicore in Hoboken door Conix Architects, Antwerpen
Uitgangspunt van Conix Architects bij het ontwerpen van het kantoor voor het bedrijf Umicore is een beweging die vertrekt vanuit de entree en die uitmondt in de administratieve zone. Deze beweging, ‘Closing the Loop’ refereert aan de kernactiviteit van Umicore: recyclen op duurzame wijze. De vormentaal van het gebouw, gekenmerkt door strakke volumes, is in het interieur doorgetrokken. Het auditorium maakt in het interieur een tegengestelde beweging aan de gevel, waardoor bezoekers het gevoel krijgen zich in een cocon te bevinden. Uitgestrekt over de achtste en negende verdieping ligt een centrale ruimte voor multifunctioneel gebruik. In het midden van het bestaande gebouw bevinden zich de Landschapskantoren, die een lichte afwerking kregen om te contrasteren met de donkerdere gang en secundaire ruimtes. Fotograaf Serge Brison

 Supermarkt _ Nominatie LAi 2010 4. SPRMRKT STH in Amsterdam door Doepel Strijkers Architects, Rotterdam
Deze avant-gardistische winkel met bijzondere modemerken en een onderscheidende mix van designmeubels, kunstboeken en wisselende exposities is ondergebracht in een bestaand gebouw. In de ruimtelijke configuraties vloeien menselijke huid, stoffen huid en kleding samen. De perfectie en imperfectie van het lichaam worden geaccentueerd. Naar gelang de lengte van de winkel wordt de huid geleidelijk aan vlakker. met daarin openingen voor het presenteren van kleding, schoenen en accessoires. De collectie van SPRMRKT wordt in het entreegedeelte geëxposeerd en achterin gepresenteerd.
De vloer en het plafond zijn door Doepel Strijkers Architects benut om balie, trap en hangkleding te plaatsen. Door deze elementen in maatvoering, dimensie en kleur op elkaar af te stemmen, ontstaat een consistent landschap waarin kleding en accessoires optimaal worden getoond. Fotograaf Wouter Vandenbrink

Loketten door farris Nominatie LAi 2010 5. De Loketten in Brussel door farris.schöning, Antwerpen
De Loketten bevinden zich in het voormalige postchequegebouw in Brussel, in 1937 ontworpen door Victor Bourgeois. Het Vlaams Parlement koos ervoor de lokettenzaal volledig te restaureren en er een nieuwe ontmoetingsplaats van te maken, door het aanbrengen van een lees- en informatiehoek, een parlementswinkel, een brasserie, een ruimte voor tentoonstellingen, voordrachten, debatten en culturele evenementen. Farris.schöning uit Antwerpen bedacht een paviljoen dat als los element op een zwevend platform in de ruimte is geplaatst. De indirecte verlichting onderaan de verhoogde vloer versterkt dit visuele effect. Het paviljoen is zo transparant mogelijk gehouden om het zicht op de lokettenzaal vrij te houden. De constructie bestaat uit staal, afgewerkt met hout, en staat op een rubberen bodem om het beschermde monument niet te beschadigen. Fotograaf Ilse Liekens

Japans Winkeltje Nominatie LAi 2010 6. ’t Japanse winkeltje in Amsterdam door NEZU AYMO architects, Amsterdam
De door NEZU AYMO architects gekozen materialen en het architectonische concept refereren op een speelse manier aan Japan. De winkel is een mix van verschillende materialen en items. De selectie van zachte, natuurlijke texturen in combinatie met wit, grijs en natuurlijke kleuren creëert een coherente, rijke en een onderscheidende atmosfeer.

Jury

De jury bestaat dit jaar uit Kees Rijnboutt (voorzitter, Rijnboutt bv), Hans Maréchal (M+R interieurarchitecten), Ira Koers (Bureau Ira Koers), Christoph Grafe (TU Delft), Fokke Rakers (projectbureau huisvesting VUmc) en Harm Tilman (secretaris van de jury, hoofdredacteur de Architect).

Uitreiking

Op donderdag 25 november 2010 wordt de winnaar tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Gebouw De Bazel te Amsterdam bekendgemaakt, gelijktijdig met die van de Thonet Mart Stamprijs. De genomineerden van laatstgenoemde prijs worden volgende week donderdag bekendgemaakt.

 

Reageer op dit artikel