nieuws

MVRDV ontwerpt uitbreiding historisch centrum Bastide Niel

Geen categorie

MVRDV gaat Bastide Niel ontwerpen, een 35 hectare grote uitbreiding van het stadscentrum van Bordeaux op de rechteroever van de Garonne (Fr).

MVRDV ontwerpt uitbreiding historisch centrum Bastide Niel

Het stedelijke plan bevat 3200 woningen, kantoren en stedelijke voorzieningen in hoge dichtheid. Desondanks wil MVRDV de wijk een intiem karakter geven, door de bestaande structuren van de stad te respecteren. Bastide Niel wordt een hedendaagse update van de Europese stad en één van de grootste energieneutrale wijken in de wereld. De bouw start in 2014.

Gelijke rechten

De bestaande historische structuren dienden als uitgangspunt voor het masterplan dat de oude treinsporen en de plattegrond van de kazerne volgt. Alle bestaande gebouwen blijven bestaan, deels in verdichte vorm of als onderdeel van een nieuw gebouw. Rond deze objecten wordt een patroon van zes tot tien meter brede nauwe straten en laantjes gelegd volgens een verkeersveilig systeem met gelijke rechten voor voetgangers, fietsers, langzaam autoverkeer en openbaar vervoer. De bouwvolumes volgen strikte regels over licht en lucht: zelfs op de begane grond kunnen hierdoor woningen worden gerealiseerd, al zijn op veel plekken winkels, kantoren en diensten gepland.

Glazen brug

Tussen de blokken is ruimte voor pleinen en tuinen en aan de rivieroever komt een park. Het plan bevat de aanbeveling om de bouw van een UNESCO-vriendelijke glazen brug over de Garnonne te onderzoeken die de hoofdas van de kazerne, de Allée Cavalière, verlengt tot in het historische stadscentrum van Bordeaux.

144 architectenbureaus

Om tot een grote architectonische diversiteit te komen zullen de 144 stadsblokken aan 144 architectenbureaus worden gegund.

 

Reageer op dit artikel