nieuws

Winnaars Henry van de Velde Award 2010 bekend

Geen categorie

De Henry van de Velde Awards 2010 zijn uitgereikt. Er is een Award voor de categorieën Bedrijf, Jong Talent, Publiek 2009 en de Henry van de Velde Award Loopbaan 2010. Ook wordt de OVAM Ecodesign Award PRO 2010 | product in ontwikkeling uitgereikt.

Winnaars Henry van de Velde Award 2010 bekend

 

 

 

 

Loopbaan 2010

Marc Van Hoe is onderscheiden met de Henry van de Velde Award voor Loopbaan 2010. De ontwerper van interieurstoffen richt zich volgende de jury steeds op toekomstige tendensen. Hij zoekt naar nieuwe producten, materialen, beelden en kleuren die de voorbode zijn van vernieuwing. Bekend voorbeeld is de ‘onderzoek’ collectie met de Ierse spinnerij Ross eind jaren 80, de ‘materie’ collectie met het Franse Ets Albouy voor OSKR en de recente tactiele ‘huidencollectie’ in samenwerking de Duitse spinnerij Schoppel.

Bedrijf

Curana is de winnaar van de Award Bedrijf. Het bedrijf begon ooit als een fietsenmaker maar evolueerde naar een producent van fietsonderdelen voor Belgische fietsproducenten als bagagedragers, kettingkasten en spatborden.

 

Diane van Steverlynck wint Henry van de Velde Award 2010 Jong Talent

Jong Talent 2010

Volgens de jury zoekt Diane Steverlynck in haar projecten de limieten op, haar werk getuigt van poëzie, het is speels, kent een gevoel voor ritme, logica en het is fris. Steverlynck startte in 2002 een eigen studio in Brussel. Sindsdien ontwikkelt ze objecten en textielaccessoires voor private interieurprojecten en bedrijven.


Play van Jaga werd gekozen als publiekslieveling

Publiek 2009

Deze publieksprijs gaat naar de Jaga ontwerpstudio voor de kindvriendelijke radiator Play. De bezoekers van de expositie met prijswinnaars en genomineerden oordeelde vorig jaar dat design meer is dan een zaak voor volwassenen. Ook kinderen zijn een belangrijke doelgroep. De Play radiator brengt maximaal kleur in een radiator. De vierkleurige Play4Girls of Play4Boys radiatoren zorgen voor een speelse sfeer. Niet alleen in huis maar ook in openbare gebouwen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven en scholen. Zijn lage oppervlaktetemperatuur en houten kast met ronde hoeken beantwoorden aan de strengste veiligheidsnormen.

 Henry van de Velde - Beltag

Lost- and found-service Beltag wint prijs voor nieuw product op de markt

OVAM Ecodesign Award Pro / Product op de markt

Beltag, een lost- and found-service, ontworpen doo Pars Pro Toto voor Belta is de winnaar van deze categorie. Beltag is een product-dienstcombinatie die tags (zoals sleutellabels, bagagelabels, stickers en kledinglabels) voorziet en alle nodige stappen ondersteunt om gevonden voorwerpen terug te krijgen bij de eigenars. De anonieme codes op de tages vormt de link tussen waardevolle voorwerpen en de diensten die de brug slaan tussen ‘Lost’ ‘Found’. De website ww.beltag.com is de motor van het hele verhaal.

Product in ontwikkeling

Decay, een milieuverantwoorde houten eetkamerstoel, ontworpen door Erik Hoedemakers krijgt de Ovam Ecodesign Award Pro 2010/Product in ontwikkeling. Decay, uit de collectie Swamp wordt op een milieuverantwoorde wijze verduurzaamd. Poten en leuning worden aangebrand en de zitting krijgt een schimmel- en uitdrogingskuur. De stoel krijgt hierdoor een tropische uitstraling terwijl het hout afkomstig is van lokale houtwinning.

Tentoonstelling

Design Vlaanderen reikt ook de Henry van de Velde Labels uit. Alle winnaars en nominaties zijn te zien in een door Danny Venlet ontworpen overzichtstentoonstelling in De Loketten in Brussel. De tentoonstelling is vanaf heden tot en met 26 februari te zien.

Reageer op dit artikel