nieuws

Museumkwartier Den Bosch

Geen categorie

Bierman Henket Architecten werkt momenteel in opdracht van de gemeente Den Bosch en de Provinciale Noord-Brabant aan de nieuwbouw voor het Stedelijk Museum in Den Bosch. De nieuwbouw wordt gecombineerd met de uitbreiding van het Noord-Brabants Museum waardoor in de historische binnenstad een museumkwartier rond de monumentale tuin van het voormalig Gouvernementeel Paleis uit 1768 ontstaat.

Museumkwartier Den Bosch

 

Het Noord-Brabants museum is sinds 1987 gehuisvest in het door Wim Quist verbouwde gebouw. Het museum wordt volledig gerestaureerd en de ‘Quistvleugel’ wordt uitgebreid.

Museumkwartier Den Bosch

Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch

De nieuwbouw van het Stedelijk Museum aan de overzijde van de paleistuin krijgt een eigen hoofdentree. Uitkragende massa’s die meedraaien met de richting van de aan de tuin grenzende steeg en een bijzondere glazen gevel, vormen een eigentijdse ingreep in een vergeten hoek van de binnenstad.

Tussen beide musea ligt het 19e-eeuwse gebouw van de voormalige Provinciale Griffie. Hierin worden gemeenschappelijke functies zoals een auditorium, een restaurant, een museumwinkel en kantoorruimtes gevestigd.

Museumkwartier Den Bosch

Museumkwartier Den Bosch 

Beide musea en de gemeenschappelijke functies worden door Bierman Henket architecten met elkaar verbonden door een centrale corridor. Deze hoge, vrij toegankelijke ruimte heeft een glazen gevel aan de tuinzijde en maakt een rondgang om de tuin mogelijk.

 

Reageer op dit artikel