nieuws

De Muzerije Den Bosch weer open voor publiek

Geen categorie

Op zaterdag 11 september opent de hoofdlocatie van De Muzerije in Den Bosch haar deuren. Na een renovatie en nieuwbouw van twee jaar kunnen de inwoners van Den Bosch weer gebruik maken van het ‘Huis van Amateurkunst’. Daarnaast is ook de Dansschool aan de Schilderstraat 33 in Den Bosch gerenoveerd. Beide ontwerpen zijn afkomstig van Hans van Heeswijk architecten.

De Muzerije Den Bosch weer open voor publiek

 

De Muzerije | Hinthamerstraat 74

Het programma van De Muzerije op de hoofdlocatie is ondergebracht in een vier eeuwen oude bisschoppelijke woning, het Jeroen Boschhuis, die later als Paleis van Justitie en als school is gebruikt. Naast de restauratie van het monument heeft de binnenplaats een glazen overkapping gekregen. Dit met glas overdekte atrium vormt nu de centrale plek voor ontmoetingen en uitvoeringen. Een ovaalvormig, met zink bekleed, bouwvolume is toegevoegd dat plaats biedt aan horeca en leslokalen. Het ontwerp voorziet in het opruimen van alle toevoegingen waarmee de gebouwen in de loop der jaren zijn dichtgeslibd en het efficiënt en overzichtelijk onderbrengen van nieuwe functies. De interne circulatie is verbeterd doordat alle ontsluitingen rechtstreeks georiënteerd zijn op het centrale atrium.

De Dansschool | Schilderstraat 33

In de voormalige Bank van Leening, in 1854 gebouwd als glasfabriek, zijn de dans- en balletschool gevestigd. Bij de renovatie die werd uitgevoerd in 2007 en 2008 bleek dat alleen de buitengevels en het souterrain nog historisch waren. Die hebben in de verschijningsvorm nadrukkelijk voorrang gekregen. De nieuwe danszalen staan er als losse huisjes in. De grootste daarvan is ook geschikt voor presentaties en uitvoeringen. De opslagruimtes in het souterrain zijn getransformeerd tot kleedruimtes en sanitair.

 de Muzerije Dansschool Hans van Heeswijk De Dansschool | Schilderstraat 33

Open Monumentendag rondleidingen

De oplevering van de hoofdlocatie van De Muzerije is aangegrepen om de Open Monumentendag in ‘s Hertogenbosch dit jaar in het gebouw te openen. Zaterdag 11 september zijn er de hele dag activiteiten in het gebouw en geeft projectarchitect Rob Hulst van Hans van Heeswijk architecten rondleidingen om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur. Iedereen kan zich hiervoor op 11 september opgeven aan de balie. Per groep kunnen maximaal 15 mensen worden rondgeleid.

 

Reageer op dit artikel