nieuws

Streep door Dik Trom-museum

Geen categorie

De komst van een Dik Trom-museum in het schooltje in Etersheim waar de kinderboekenheld werd ‘geboren’, is van de baan. Ditheeft de Noord-Hollandse gemeente Zeevang donderdag bekendgemaakt.

Streep door Dik Trom-museum

 

 

 

 

Op het inmiddels bouwvallige schooltje in Etersheim gaf Dik Trom-schrijverCornelis Johannes Kievit vroeger les en de kinderboekenheld is daar grotendeels gecreëerd. Het schooltje is nu echter particulier bezit en “overname is om planologische en economische redenen niet gelukt”, zo legt verantwoordelijk wethouder Jetty Voermans uit.

“Het was een gecompliceerd project”, licht Voermans toe. “Naast het schooltje staat een bedrijfspand van dezelfde eigenaar. Een voorwaarde voor subsidie was dat dit pand weg moest. Dat leek haalbaar, maar na lang onderhandelen moet ik met pijn in het hart zeggen dat het niet is gelukt.”

Of nu voor Dik Trom op een andere locatie een museum komt, kon Voermans niet zeggen. “Het schooltje was echt uniek en ideaal voor het museum. De Stichting Dik Trom, die speciaal voor het museum was opgericht, beraadt zich nu over de toekomst.”

Het is nog onbekend wat de eigenaar met het schooltje gaat doen. Voordat de gemeente de museumplannen presenteerde, wilde hij het slopen. Doordat voor het gebouwtje in de tussentijd een monumentenstatus is aangevraagd, is slopen op korte termijn in ieder geval niet toegestaan.

De gemeente maakte de plannen voor het Dik Trom-museum in 2008 wereldkundig. Het museum had eigenlijk al vorig jaar klaar moeten zijn.

APN

Reageer op dit artikel