nieuws

Bouw moet broekriem langer aanhalen

Geen categorie

De bouw hoeft voorlopig nog niet op herstel te rekenen. Vanaf volgend jaar gaat het in Europa langzaam iets beter. Nederland zal de broekriem echter minstens een jaar langer moeten aanhalen.

Bouw moet broekriem langer aanhalen

 

 

 

Beeld EIB voor 2011 niet rooskleurig

De crisis begon hier ook een jaar later dan in de andere landen. Het beeld dat de rekenmeesters van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) schetsen, is verre van rooskleurig. Weliswaar zal de gemiddelde bouwproductie in de meeste Europese landen volgend jaar weer voorzichtig aantrekken, de 1,5 procent groei in 2011 steekt mager af tegen de 10 procent volumedaling die in 2010 in de boeken wordt geschreven.

Bezuinigingen

Opvallend in de analyses van het EIB in de ‘Bouwbalans’ is dat het herstel in Nederland later zal inzetten dan in de rest van Europa. Als reden voert het EIB aan dat de bodem van de crisis zich hier pas dit jaar manifesteert, met productievolumedalingen van respectievelijk 18,5 procent en 17,5 procent in de woning- en utiliteitsbouw. Ook de gww zal dit jaar 4 procent inleveren als gevolg van bezuinigingen bij gemeenten, provincies en het Rijk en het staken van woningbouwprojecten. In de rest van Europa vlakt de productiekrimp inmiddels af. Sommige landen kunnen dit jaar zelfs al rekenen op groei.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel