nieuws

Strijd om NHM weer open

Geen categorie

De strijd om de vestigingsplaats voor het Nationaal Historisch Museum kan opnieuw beginnen. Dat zegt initiatiefnemer en lid van de raad van advies Jan Marijnissen. De oud-politicus reageerde dinsdagavond op Radio 1 op een uitgelekt rapport. Daaruit blijkt dat de parkeergarage bij het museum 60 miljoen euro gaat kosten, meer dan het Rijk in totaal bijdraagt aan de bouw. Hiermee komen Den Haag en Amsterdam weer in beeld.

Strijd om NHM weer open

 

In het programma Met het oog op morgen zei Marijnissen ‘al een poos’ op de hoogte te zijn van de hoge kosten. “Het is reden te meer om nog eens heel goed na te denken. Of het nieuwe kabinet moet bereid zijn 60 miljoen uit te trekken voor een parkeergarage, maar dat lijkt me sterk”, aldus de oud-voorman van de SP, die het museum liever in Den Haag of Amsterdam gebouwd ziet worden. De parkeergarage is nodig, omdat het NHM bovenop de huidige parkeerplaats van het Openluchtmuseum wordt gebouwd.

Burgemeester Pauline Krikke reageerde woensdag op de ophef over het nieuwe nationale museum. Zij vindt dat er aanvullend onderzoek nodig is over de bouw op de beoogde plek naast het Nederlandse Openluchtmuseum.

Volgens de burgemeester brengt het nog niet openbaar gemaakte rapport “alle mogelijke risico’s en alle mogelijke kosten maximaal in beeld”. Krikke is verder “blij dat er concrete stappen worden gezet die de opening van het gebouw dichterbij brengen”. Het museum zou oorspronkelijk volgend jaar al de deuren openen. De museumdirectie liet eerder al weten dat 2014 realistischer is.

ANP

Reageer op dit artikel