nieuws

Duurzaamste gebouw staat in eigen schaduw

Geen categorie

Het eerste kantoorgebouw ter wereld dat aan de hoogste duurzaamheidsnormen voldoet, is van Nederlandse makelij. Ontwerpbureau Grontmij en architectenbureau Soeters Van Eldonk hebben een ontwerpwedstrijd gewonnen voor een kantoorgebouw in de Chinese stad Wuhan.

Duurzaamste gebouw staat in eigen schaduw

 

 

Als het gebouw klaar is, krijgt het naar alle verwachting de hoogste waardering op het gebied van duurzaamheid van het internationale classificatiesysteem Breeam. Dat maakten de bureaus maandag bekend.

Het duurzame gebouw heeft de vorm van een aronskelk. Het bouwwerk moet ongeveer 140 meter hoog worden en is omgeven door laboratoria in de vorm van bladeren. Doordat de bovenkant van het bouwwerk breed uitwaaiert als een kelk, staat het gebouw in de hete Chinese zomer in zijn eigen schaduw.

Wuhan Soeters Eldonk

Het dak bestaat voornamelijk uit zonnepanelen. Regenwater wordt opgevangen in de kelk en gebruikt voor de watervoorziening van het gebouw. De stamper, die vanuit de kelk naar boven wijst, bestaat uit windturbines.

“De natuur was onze inspiratie voor de vorm van het gebouw”, zei architect Jos van Eldonk. “De werking van zon, wind en water komen terug in het ontwerp van de bloem.”

De bouw van de Wuhan Energy Flower gaat in november van start. In het gebouw komt onder meer de universiteit van Wuhan, net als een belangrijk centrum dat de ontwikkeling van nieuwe energietechnologieën onderzoekt.

Reageer op dit artikel